– Först tyckte domstolen att bullret var skadligt för hälsan och i nästa dom säger de att det inte är skadligt. Jag har inget större förtroende för domstolsväsendet, säger Åke, 70 år, på Västra Banvägen i Åkersberga.

Nyligen nekades han en bullerutredning som svart på vitt skulle visa om ljudnivån från förskolan Neptunus är för hög. Domen välkomnas av Neptunus som inte anser man låter mer än andra förskolor.

https://www.mitti.se/nyheter/rektorn-tycker-inte-vara-barn-later-mer-an-pa-andra-stallen/repubr!DNC5A5rU95TTDb1IlJOow/

Åkes lägenhet på andra våningen har sex fönster som vetter mot förskolan alldeles intill.

Till saken hör att han har nedsatt hörsel och är känslig för ljud.

Började för sex år sedan

Första gången Åke klagade kom kommunen fram till att bullernivån från förskolan överskred gällande riktvärden, men ansåg att han fick tåla det.

Det var 2014. Sedan dess har striden böljat fram och tillbaka.

Ger du upp nu?

– Jag skulle egentligen kunna överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, men jag vet inte om det är värt det, säger Åke.

Både han och Neptunus är medlemmar i samma bostadsrättsförening, BRF Spåret, och Åke medger att många andra i föreningen uppskattar förskolan.

Upplever du bullret värre nu än tidigare?

– Jag tror det, för man blir mer och mer irriterad på det. Jag kanske kan få nån typ av KBT-behandling (kognitiv beteendeterapi, reds anm), säger Åke och fortsätter:

– Det har tärt mycket på mitt psyke, dels när jag är hemma och inte kan gå härifrån. Ett tag när jag opererat höftlederna, var jag bunden vid hemmet, säger han, och lägger till att han i övrigt trivs i bostadsrättsföreningen.

Fler har klagat

Helt ensam är han heller inte om att klaga på förskolan. Ett par andra grannar har också haft synpunkter på ljudnivån, och så sent som 2018 motionerade elva andra medlemmar om att de stördes när föräldrar lämnar barn på morgonen.

– Det inte ungarnas fel. Det är det ljud de gör jag inte kan klara av, säger Åke.