Stombuss. Buss 474 går mellan Slussen och Hemmesta via Gustavsberg. Foto: Eva Tonström

Äggkastare tvingade SL att ställa in bussar

Buss 474 ställdes in mellan Gustavsberg och Mölnvik hela förra helgen. Orsaken är att bussarna utsattes för äggkastning, ibland flera gånger per dag.

  • Publicerad 13:55, 12 nov 2021

Händelserna ägde rum vid hållplats Holmviksskogen mellan Gustavsberg och Mölnvik. När buss 474 passerade eller stannade där dök ungdomar upp och kastade ägg både på sidorutorna och på bussens framruta.

Vid några tillfällen stod personerna och väntade vid hållplatsen och när framdörren öppnades kastade de in ägg mot föraren. Vid ett tillfälle kastade man även in en smällare i bussen.

14 gånger

Enligt Josefine Tornborg, teamchef på Keolis depå i Charlottendal, rör det sig om 14 tillfällen under perioden 31 oktober till 5 november när det här har hänt. Alltså hela höstlovet. Ett tag valde de att helt enkelt inte stanna vid hållplats Holmviksskogen.

– När det till slut var tre–fyra bussar på en dag som utsatts beslutade vi att ställa in trafiken helt mellan Gustavsbergs centrum och Mölnvik under två dagar. Det här drabbade ju massor av resenärer, säger hon.

Under lördagen och söndagen vände bussarna i Gustavsberg, vissa turer gick till Hemmesta via motorvägen istället.

"Blir som en pannkakssmet"

Det är första gången det här sker i den här omfattningen, enligt Josefine Tornborg. Tidigare har det hänt vid enstaka tillfällen.

Ingen person blev skadad vid händelserna men det skapar stress och obehag hos förarna, enligt Josefine Tornborg.

– Får du ägg på framrutan går det inte att köra vidare. Det blir som pannkakssmet om du försöker få bort det med vindrutetorkarna, man ser ingenting, säger hon.

Polisanmält

Det är oklart vilka som kastade äggen men det förarna hunnit se är att det rör sig om en grupp äldre tonåringar, enligt Josefine Tornborg.

– Vi har en dialog med kommunen om det här. De unga som kastar ägg förstår inte vilka konsekvenser det kan få, att det de tycker är en rolig grej faktiskt går ut över många människor. 

Händelserna har anmälts till polisen. När det inträffade var de ute i området flera gånger för att leta efter ungdomarna, enligt kommunpolis Therese Axensjö, utan resultat.

Ställde in turer. Keolis teamchef Josefine Tornborg. Foto: Keolis

Stombuss. Buss 474 går mellan Slussen och Hemmesta via Gustavsberg. Foto: Eva Tonström