Totalt har SL över 24 000 ärenden om förseningsersättning att hantera, förmodligen ännu fler. De flesta är kvarblivna efter snöovädret i mars.

– Från i måndags till i onsdags har det kommit in 6 500 ansökningar, men jag kan tänka mig att det blir betydligt fler ärenden kopplade till strejken, säger SL:s presskommunikatör Sophie Gunnarsson.

Kan ta en månad att få pengar

Vanligtvis brukar det ta SL två veckor att betala ut förseningsersättning, men de som drabbats av pendelstrejken kommer få vänta betydligt längre.

– Kundtjänst lägger allt fokus på detta just men man får räkna med att det tar 3-4 veckor.

Ersättningen uppgår generellt till maximalt 1315 kronor för resa med taxi, egen bil eller SJ/annat trafikbolag som kör motsvarande sträcka som du skulle ha rest med SL om du riskerar att bli mer än 20 minuter försenad. För att få ersättning behöver taxikvitton eller biljetter skickas in.

Efter politikerns uppmaning

Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) har tidigare uppmanat fler resenärer att skicka in sina taxikvitton. Men om det hör ihop med anstormningen av ansökningar nu, kan Sophie Gunnarsson inte svara på.

– Vi vet inte om det har haft någon effekt men det är bra att folk vet att det går att få ersättning för försenade resor.