Det var strax efter lunchtid den 3 maj i år som 18-åringen, en tidigare elev på skolan, gick in med kniv och kolsyrepistol och hotade personal. Attacken stoppades av skolpersonal och polis som kom till skolan. En skolanställd blev lindrigt skadad i handen i samband med att han brottade ner 18-åringen.

Döms till rättspsykiatrisk vård

Under tisdagen dömdes 18-åringen för grovt olaga hot i två fall samt grovt brott mot knivlagen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 18-åringens syfte, enligt domen, var att att skrämma personal och elever så att polis tillkallades.

Grimstaskolan.

Grimstaskolan.

Filip Magnusson

Hans mål ska ha varit att polisen skulle skjuta ihjäl honom, enligt domen. Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av 18-åringen visar att han begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Mått psykiskt dåligt tidigare

18-åringen har även tidigare mått psykiskt dåligt och haft stora problem under sin skolgång med vanföreställningar, visar förundersökningsprotokollet. Han förnekar brott och säger sig sakna minnesbilder från delar av händelsen. Han kommer dock inte överklaga domen, enligt sin försvarare.