Det var den 16 juli som polisen larmades till en adress i västerort. En pojke under 15 år hade skadats allvarligt, och hans 15-åriga syster anhölls misstänkt för mordförsök. Dagen efter avled pojken av sina skador.

Flickan häktades misstänkt på sannolika skäl för mord, den högre misstankegraden.

På grund av flickans låga ålder beslutades det att häktningen skulle omprövas efter en vecka, och flickan släpptes också ur häktet tidigare i somras.

Kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Rättsmedicinalverket genomförde i augusti en mindre sinnesundersökning av flickan, en så kallad paragraf 7-undersökning. Den visar, enligt åklagaren, att flickan kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid händelsen.

En paragraf 7-undersökning genomförs i regel av brottsmisstänkta när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Större sinnesundersökningar blir i regel aktuella först i slutet av utredningarna.

Åklagaren Josefina Yalo säger till Mitt i att det har varit en omfattande förundersökning.

– Jag menar att flickan hade uppsåt att döda, annars hade jag inte åtalat för mord, säger hon.– Det är ett väldigt ovanligt fall på många sätt och det har varit en tung förundersökning att bedriva. Man känner stor empati med de drabbade närstående.

Nekar till brott

15-åringen har tidigare varit misstänkt för flera fall av misshandel och grov misshandel mot sina familjemedlemmar, där polisen inlett förundersökningar. Hon nekar till misstankarna om mord på sin bror.

– Jag kan inte säga någonting i nuläget. Vi kommer utveckla oss kring vårt resonemang när huvudförhandlingen är igång, säger 15-åringens advokat Robin Söder.

Det är inte beslutat när huvudförhandlingen ska inledas.

https://www.mitti.se/nyheter/mordmisstankt-flicka-kan-ha-lidit-av-allvarlig-psykisk-storning/repvhx!GVfPLGWOLYefGKWG7PUwLQ/