Louise Edlund Winblads blick flackar. Söker sig bort från kamerans lins.

Vi försöker fejka ett sådant där skönt soffsäng som hon skapar i sin nya podd där pratar om allt från PMS med Hanna och Lina Hedlund, till utseendehets med Charlotta Björck och separationer med Ann Söderlund och Anitha Clemence.

Men coronapandemin tvingar oss ut på altanen i novemberrusket. Soffdynorna har gått i ide och dottern Nou, 1, kan inte låta bli att sticka ner huvudet i den stora blå plasttunnan intill grillen.

– Nou, du får inte dricka regnvattnet!

Jobbar natt

Louise Edlund Winblad släpar fram sparkcykeln för att styra om dotterns intresse.

Illustratören är mammaledig på halvtid.

– Eller egentligen är jag mammaledig på dagarna och jobbar på nätterna. När äldsta döttrarna har somnat vid nio jobbar jag till klockan ett och sedan går vi upp klockan sju. Sex timmars sömn klarar man ju sig på men det blir några uppvak också.

Skämtar om sömnbrist

Just sömnbrist är ett favoritämne. Närmare 4 500 gillar bilden där en man utbrister: ”Älskling varför ligger det ett smörpaket i strumplådan”.

– Jag stoppar elvispen i kylskåpet och när jag skulle hämta Maja hos en kompis häromdagen kom jag på mig själv med en soppåse i handen.

Även om kvinnan på bilderna har håret i knut precis som hon fungerar illustrationerna som ett distanserande filter. Att blogga och podda känns personligare.

– Jag tycker ju om att ta upp känsliga ämnen också. Det kan handla om amning, kroppen efter en förlossning eller en relation.

Döttrarna Märta, 8, och Maja, 7, kommer hem från skolan. Barfota och klädd i t-tröja får Maja november att se ut som en sommarmånad. Hon får uppdraget att passa Nou och hjälper henne genast att släpa sparkcykeln uppför stentrappan till grannens gård.

Roligt i efterhand

Louise Edlund Winblads blick flackar igen. Men döttrarna är snart tillbaka.

– Mamma vi vill ha glass!

– Maja, du skulle väl göra läxan om du ville ha glass? Hjälp Nou så får ni glass.

Men lukten lurar inte storasysterns näsa.

– Hon har bajsat!

– Ni får säga till pappa!

Även om vardagen skaver hittar Louise Edlund Winblad oftast en ljusning.

– Som nu: mitt i en intervjusituation springer det ut tre barn. Någon är barfota, en annan har bajsat och alla ska ha glass. Det är sådant som stressar upp i ögonblicket men när man tittar tillbaka bara en kort stund senare blir det roligt.