"Från hjärtat av svensk showbiz har han skrivit in visor, chansoner, kabarénummer och poprefränger i vårt gemensamma allsångshäfte". Så motiverar juryn sitt val av Lasse Berghagen. Foto: MostPhotos

Lasse Berghagen är årets Cornelisstipendiat

Efter nästan ett helt liv på scen som skådespelare, revyartist och sångare får nu Lasse Berghagen ytterligare ett bevis på hur hans artisteri påverkat den allsvenska folksjälen.

  • Publicerad 11:26, 10 aug 2021

Lasse Berghagen slog igenom tidigt. Hans första skiva kom 1965 när han bara var tjugo år gammal och sedan dess har han varit aktiv som revyartist, visartist, skådis, poet och sist men inte minst programledare för allsång på Skansen.

En karriär lika lång som han själv

I år fick han ta emot Cornelis Vreeswijk-stipendiet med motiveringen att ”Denna svensktopp har i mer än ett halvt sekel fått oss att snyfta och skratta och sjunga tillsammans ... En trubadur med akustisk gitarr och en karriär minst lika lång som han själv. Idag tar vi av oss kavajen och sträcker ut vår hand, med en kärlekssång till dig, Lasse Berghagen”.

Kastade Lasses gitarr i sjön

Lasse Berghagen kunde inte själv inte kunde ta emot eftersom han var sjuk då det skulle delas ut men i en intervju i Aftonbladet berättar han om sin egen relation till Cornelis och om hur han, nyskild från Lill-Babs fick hjälp av den stora vissångaren: Lasse fick bo på Cornelis båt ett tag, men med sig dit hade han en gitarr han fått av Lill-Babs. Den gitarren slängde Cornelis i Årstaviken som en hjälp på traven att gå vidare i livet. Och det lyckades Lasse Berghagen ganska bra med.

Namn:Lars Nils Berghagen.

Ålder: Född 1945 i Enskede.

Yrke:Musiklegend, revyartist, poet, barnboksförfattare, skådespelare och före detta populär allsångsledare på Skansen åren 1994-2003.

Bor:På Gärdet med frun Eva.

Aktuell som: Årets Cornelis Vreeswijk-stipendiat. I Oktober kommer även självbiografin Hej Livet som har skrivit ihop med Marcus Birro.

Visa merVisa mindre