FÅNGAR NUET Foto: Privat bild

Instakontot binder samman Stockholm med sin historia

På Instagram jämför han Stockholm då och nu. "Ibland känns det som att vi redan lever i framtiden", säger Karl Kahammar som ligger bakom kontot I en förvandlad stad.

  • Publicerad 07:20, 26 mar 2021

Han har själv alltid varit fascinerad av bilder på gamla Stockholm. Och tydligen är han inte ensam. På drygt tre månader har Karl Kadhammars instagramkonto @i_en_förvandlad_stad fått 9 000 följare.

En känsla av framtiden

Bilder på sjåare i hamnen, Kungsholmens kyrka i lantlig miljö och en gata kantad med sneda trädkåkar som leder nedåt mot Stureplan ställs bredvid bilder av exakt samma platser i dag. Så ser det enkla konceptet ut – men effekten blir desto mer komplex tycker upphovsmakaren.

– Jag tycker att man får en känsla av att vi redan lever i framtiden ibland när man tittar på hur det såg ut. Jämför du exempelvis tunnelbanan då och nu får du nästan en science fiction-känsla, säger han.

Stockholmarna blir ett med sin historia

Att det finns fler än han som tycker om att jämföra staden då och nu tror Karl beror på flera saker.

– Delvis för att det finns en allmänmänsklig nostalgi kring förindustriell tid, och förra sekelskiftet. Den är en tid vi alla går omkring och saknar fast vi inte varit med om den. Samtidigt, när vi ser en gammal bild från en miljö vi kanske ser varje dag blir det lite som att man kopplas ihop med stans historia.

Coronahobby

Karl, som jobbar som redaktör och klippare på ett tv-bolag ser sitt instagramkonto som en perfekt coronahobby; han kommer ut och rör på sig, är utomhus och får upptäcka nya platser i Stockholm.

När han letar sina motiv börjar det med en gammal bild, gärna en fin bild med tydliga tidsmarkörer och gärna med en människa. Då tycker han man ser hur mycket tid som gått. samtidigt som väldigt lite förändras.

Cykelbud då och nu. Foto: Karl Kadhammar/Fotograf okänd

– Jag försöker ta fasta på det som finns kvar idag och det jag tycker om är om det syns en positiv utveckling.

Ibland är det svårt att få till rätt vinkel. Det har hänt ett par gånger att han c kommit hem, laddat in bilderna i datorn och först då upptäckt att han står en meter för långt till vänster eller höger jämfört med den gamla bilden.

– Då har jag gått tillbaka för att ta om bilden. Det är motigt i stunden men värt mödan när man ser resultatet. Noggrannheten är en av de saker jag tror mina besökare uppskattar.

Med sin Iphone fångar Karl Kadhammar dagens Stockholm och jämför med hur det såg ut förr. "Lite som science fiction bland" Foto: Privat bild.

Jobbar med tv

Namn: Karl Kadhammar

Ålder: 30 år

Jobbar som: Tv-redaktör

Bor: Södermalm

Visa merVisa mindre

Lumafabriken i Hammarby industriområde anlades 1929. Bild från 1936 tagen från Norra Hammarbyhamnen. Fotograf Victor Malmström. Foto: Fotograf Victor Malmström.

Luma Foto: Karl Kadhammar

T-centralen, då Centralen, 1958. Foto okänd/Stadsmuseet i Stockholm/Stockholmskällan Foto: Foto okänd/Stadsmuseet i Stockholm/Stockholmskällan

T-centralen idag. Foto: Karl Kadhammar