JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

« 1 ... 2 3 4 5 6 7 8 ... 10 »
Hayat Bahri jobbar som studiecoach för SFI-eleverna på Eductus i Liljeholmen. "Att fler föräldrar lär sig bra svenska är nog lösningen på många av de problem vi ser bland ungdomar i dag", säger hon.

Hayat Bahri jobbar som studiecoach för SFI-eleverna på Eductus i Liljeholmen. "Att fler föräldrar lär sig bra svenska är nog lösningen på många av de problem vi ser bland ungdomar i dag", säger hon.

"Att kunna svenska är nyckeln till att vara självständig"

Nyheter

Nästan hälften som läser svenska för invandrare (SFI) hoppar av i förtid. Många väljer att jobba eller vara hemma med barnen. ”Vi behöver motivera fler att tycka pluggandet är viktigt”, säger en SFI-rektor. Aline och Fitsum har hittat en mix som funkar.

Nyheter
Identitet. "Jag skulle själv må dåligt av att försöka låta som om jag kom från innerstan”. säger Fayyad Assali, verksamhetschef på Mentor Sverige.
 Foto: Petter Beckman

Identitet. "Jag skulle själv må dåligt av att försöka låta som om jag kom från innerstan”. säger Fayyad Assali, verksamhetschef på Mentor Sverige. Foto: Petter Beckman

Så bemöts du om du pratar förortssvenska

Nyheter

Hörs det på dig att du är uppvuxen i ”orten”? Då riskerar du att bli orättvist bedömd när du söker jobb, visar forskning – även om du alls inte pratar förortsslang. Borde alla låta mer som innerstadsbor – eller behövs andra förändringar?

Ju senare i en rekryteringsprocess som mänskliga bedömningar kommer in, desto större är chansen att undvika diskriminering. Det säger Eveline Thunell på rekryteringsföretaget Jefferson Wells.

Nyheter
Gemensamt. Arrangörerna räknade till minst 120 föräldrar från många olika delar av stan som nattvandrade tillsammans i Rinkeby på fredagkvällen.
 Foto: SIMON REHNSTROM

Gemensamt. Arrangörerna räknade till minst 120 föräldrar från många olika delar av stan som nattvandrade tillsammans i Rinkeby på fredagkvällen. Foto: SIMON REHNSTROM

Kvällsvandringen i Rinkeby gav mersmak: "Nu släpper vi inte varandra"

Nyheter

Det var kramar. Det var skratt. Det var tacksamhet från båda håll över att en gräns inom Stockholm nu har klivits över. – Vi har känt oss bortglömda. Nu ser vi att andra också bryr sig om våra unga, sa Tania Jara från Rinkeby vid fredagens gemensamma kvällsvandring.

Nyheter
Talesperson. Nora Mustafa sammanfattade gruppens slutsatser: ”Alla måste få ha lika rösträtt, oavsett kunskaper.  Annars får man bara mer segregation”. I bakgrunden Hytham Kamoga, Zohaib Mustafa och Ali Jamali.

Talesperson. Nora Mustafa sammanfattade gruppens slutsatser: ”Alla måste få ha lika rösträtt, oavsett kunskaper. Annars får man bara mer segregation”. I bakgrunden Hytham Kamoga, Zohaib Mustafa och Ali Jamali.

Nu snackar eleverna ihop sig över språkgränsen

Nyheter

Nej, 16-åringar är för omogna för att delta i allmänna val. Men att ha kunskapskrav för att få rösta, det vore också fel. Det enades elever på Globala gymnasiet om när de testade ett nytt sätt att diskutera tillsammans – och samtidigt minska språkklyftan.

Nyheter
Hyresvärd. Mariam Jallow Tholozan har tio hyresgäster i sitt radhus. ”Det är som att resa, man lär sig hela tiden nya saker om varandras mat och musik”, säger hon. Även dottern Coralie, 5, gillar det kollektiva livet i köket.
 Foto: Petter Beckman

Hyresvärd. Mariam Jallow Tholozan har tio hyresgäster i sitt radhus. ”Det är som att resa, man lär sig hela tiden nya saker om varandras mat och musik”, säger hon. Även dottern Coralie, 5, gillar det kollektiva livet i köket. Foto: Petter Beckman

Hon har tio hyresgäster i sitt radhus: "Jag vill dela mer"

Nyheter

Hon bor med sin familj i liten del av radhuset. Resten delar hon med tio hyresgäster. ”Det ger ett friare, mer flexibelt liv”, säger klimataktivisten Mariam Jallow Tholozan, som driver radikala idéer om ett förändrat Tensta.

Nyheter
Omställd. ”Det är många fler av grannarna som vill prata om klimatfrågorna idag”, säger Ullis Petersson som driver ett klimatnätverk i Täby. Elcykel och makens nya elbil är det som gäller för henne.
 Foto: Petter Beckman

Omställd. ”Det är många fler av grannarna som vill prata om klimatfrågorna idag”, säger Ullis Petersson som driver ett klimatnätverk i Täby. Elcykel och makens nya elbil är det som gäller för henne. Foto: Petter Beckman

Grupptryck i Täby – Grannar påverkar varandra att sluta köra på bensin

El på väg att ta över hos bilhandlarna

Nyheter

När Ullis Petersson flyttade till Täby trodde hon inte att vardagen skulle fungera utan två bilar. En sommar med extremvärme fick henne att tänka om. Och en ny stämning märks nu på gården. "Det pågår en liten revolution", säger hon.

Var tredje ny bil som ­registrerades i Sverige under september var en ren elbil. – Min dotter som är fyra år kommer tycka att det är konstigt med en bil som spottar ut avgaser och brummar, säger Patrick Mourad, säljledare på Porsche i Danderyd.

Nyheter
Köpfri. Emilia Arvidsson i Haninge har inte shoppat på fem år och driver facebookgruppen Köpfritt år 2021. ”Fler och fler vill prata om det här”, säger hon.
 Foto: Petter Beckman

Köpfri. Emilia Arvidsson i Haninge har inte shoppat på fem år och driver facebookgruppen Köpfritt år 2021. ”Fler och fler vill prata om det här”, säger hon. Foto: Petter Beckman

Emilia har inte köpt nytt på fem år: ”Det är enkelt”

Enkät: Har du börjat shoppa mindre för klimatets skull?

Nyheter

Shoppingen drar igång på allvar nu när samhället öppnar upp – handeln hoppas på en köpfest. Samtidigt växer grupper där folk inspirerar varandra att shoppa mindre, eller bli köpfria. ”Inte rätt väg att gå”, säger Svensk Handel.

Nyheter
Enkät. Hur mycket är du beredd på att förändra din livsstil för att möta klimathotet? Stockholmare vi pratar tror att vi klarar omställningen – men att vi kan behöva en knuff.
 Foto: Petter Beckman

Enkät. Hur mycket är du beredd på att förändra din livsstil för att möta klimathotet? Stockholmare vi pratar tror att vi klarar omställningen – men att vi kan behöva en knuff. Foto: Petter Beckman

Klimatet: "Ju rikare man är desto mer behöver man backa"

Enkät: Vad tänker du om klimatfrågan?

Nyheter

Nästa alla är överens. Våra utsläpp är ohållbara. Men hur långt är vi beredda att gå för att ställa om? Ju fler som förstår att vi måste ändra vår livsstil, desto mer riskerar motståndet att öka, menar forskare.

Nyheter
– När man diskuterar invandring och gängkriminalitet bland kompisar händer det att folk blir osams, säger Adam Oumrhar och Hugo Sundquist, Solna.
 Foto: Petter Beckman

– När man diskuterar invandring och gängkriminalitet bland kompisar händer det att folk blir osams, säger Adam Oumrhar och Hugo Sundquist, Solna. Foto: Petter Beckman

Forskare: Det hårda tonläget kan skada demokratin

Enkät: Vilka frågor är mest konfliktfyllda inför nästa års val?

Inbjudan: Vill du hjälpa till att förändra samtalsklimatet?

Nyheter

Svenskarna har blivit mer uppdelade i frågor om flyktingmottagning och mångkultur, samtidigt som språkbruket i debatten har blivit hårdare. ”Det demokratiska samtalet riskerar att bli avtändande för många unga”, befarar statsvetare.

Anna Lengberg, Hägersten:

Adam Oumrhar och Hugo Sundquist, Solna:

Peter Johnson, Sätra:

Anette Liljebäck, Sätra:

Spelar det någon roll hur tidningar beskriver en konflikt? Hur får man en meningsfull diskussion på sociala medier? Mitt i inleder ett tvåårigt projekt för att utforska hur journalistik och nya digitala lösningar kan bidra till ett bättre samtalsklimat.

Nyheter
Egen väg. ”För mig är det här en klassisk vänsterlinje, en anti-kapitalistisk maktkritik. Jag har samma åsikter som jag alltid har haft”, säger Andreas Sidkvist.

Egen väg. ”För mig är det här en klassisk vänsterlinje, en anti-kapitalistisk maktkritik. Jag har samma åsikter som jag alltid har haft”, säger Andreas Sidkvist.

"Foliehatt? Jag tänker som jag alltid har gjort"

Läkemedelsverket svarar på 5 vanliga påståenden

Nyheter

Han kämpar mot covidvaccineringen, som han menar styrs av en global elit som vill kontrollera världen. ”Klassisk maktkritik”, tycker Andreas Sidkvist, Kärrtorp. ”Farligt för demokratin, men bra att diskutera”, menar MSB-forskare.

Nyheter
« 1 ... 2 3 4 5 6 7 8 ... 10 »