Yagmur Delen på Guldfynd vill se att fler caféer och restauranger inne i centrum: "Man åker inte hit för att shoppa". Foto: Erik Lejdelin

Hyresgäster oroliga när klädjätten lämnar centrum

Nyheten om H&M:s flytt från Jakobsbergs centrum får butiksägare att oroa sig för gallerians framtid. Men centrumägarna hänger inte läpp utan har planer på flera nyetableringar.

  • Publicerad 07:24, 24 apr 2021

Butiksdöden fortsätter sprida sig i Jakobsbergs centrum. Tidigare i år meddelade Coop att de stänger ner sin butik på grund av bristande lönsamhet och nu meddelar H&M att de kommer lämna centrum i mitten av juni.

Någon riktig förklaring till varför klädkedjan stänger sin butik har Mitt i Järfälla inte fått.

– Som ett led i vårt kontinuerliga arbete med att säkerställa rätt butiksportfölj innebär det ibland att vi behöver stänga butiker, skriver Olga Wirén, presskontakt på H&M, i ett mejl.

Grannbutikerna oroliga

På Guldfynd, som ligger mitt emot den stora klädkedjan, blev man orolig när de nåddes av nyheten.

– Det känns jättetråkigt och vi tror att det kan drabba oss, säger Yagmur Delen som är anställd i butiken.

Butiksdöden sprider sig i Jakobsbergs centrum. Yagmur Delen jobbar på Guldfynd mitt emot H&M och hon är orolig att klädkedjans flytt kommer påverka dem. Foto: Erik Lejdelin

Vägg i vägg ligger Ur och Penn och butikschefen Assu Mermer har jobbat i centrumet i 18 år.

– Hur många tomma lokaler finns det inte i centrumet nu? Vi går med den här klumpen i magen, säger hon.

Assu Mermer blir oroligare i takt med att restauranger, caféer och butiker stänger.

– Vad kommer hända centrumet? Vi är liten galleria, men ägarna måste göra något för att lyfta upp den. Sportlovsevenemang för ungdomar har vi tjatat om länge, men det finns det inte pengar till säger ägarna. Och behöver vi verkligen fyra optikbutiker här?

Ägarna ser ljust på framtiden

Ägarna till Jakobsbergs centrum säger att de inte kan uttala sig om bakgrunden till H&M:s beslut men att det är tråkigt att de väljer att lämna.

– Det har skett en stor förändring inom retail och H&M har lagt ner flera butiker så det är inte bara specifikt Jakobsbergs centrum som drabbas, säger Marie Rytting, centrumchef hos Citycon.

Hon upplever däremot inte någon större oro hos de övriga hyresgästerna i centrum, mer än att många uppgett att det är ledsamt att butiken försvinner. 

Förutom Marie Rytting, som blev ny centrumchef i höstas, är flera nya kollegor på plats.

– Vi har ett ganska nytt team och även om pandemin varit förödande så tar vi nya friska tag framåt.

Butiksdöden sprider sig i Jakobsbergs centrum. Flera butiksägare är oroliga för att H&M lägger ner sin butik. Foto: Erik Lejdelin

Behöver vi verkligen fyra optikbutiker här?

Fler restauranger och caféer på gång

Hon kan också avslöja att förändringar är på gång.

– Babas burger öppnar i sommar men vi har även långtgående diskussioner med ett par restauranger och caféer till. Men bläcket måste hamna på pappret innan jag vågar avslöja något.

Särskilt sorgligt var det att Coop flyttade, menar hon, eftersom butiken funnits där sedan 1964 – då som Domus. Men även här vågar hon avslöja att de har långtgående diskussioner med flera intressenter som nya hyresgäster.

– Vi vill skapa ett rejält lyft för dagligvaruhandeln. Matutbudet ska utvecklas och förbättras.

Vad har ni för vision för centrumet?

– Vårt mål med centrumet är att mixen ska bli så bra som möjligt. Att det skulle bli en urban hubb där man göra alla sina ärenden på ett och samma ställe, med vårdcentral, dagligvaruhandel och annan service.

Sist men inte minst berättar hon om Falken, den stängda biografen i centrum, som haft flera turer genom åren.

– Det har varit stängt i många år och man har inte kommit vidare. Jag kan inte lova något men vår ambition är att det ska bli en bioverksamhet där.

Falkens Bio kan komma att återupplivas, hoppas centrumägarna. Foto: Erik Lejdelin