Vi från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna är helt övertygade om att vi tillsammans med övriga partier­ i Botkyrkas kommunfullmäktige kan komma överens om att dra i nödbromsen gällandes nedskärningarna i skolan och förskolan. 

Vi är fler partier som tidigare tvingats­ spara på våra skolor. Förvisso har detta gjorts i kombination med riktade satsningar. Men nu går det inte längre. Våra skolor och förskolor behöver mer pengar – inte mindre.

Därför sträcker vi åter igen ut en hand till Moderaterna och styret i hopp om att tillsammans kunna freda Botkyrkas skolor och förskolor från nedskärningar fram till 2030. Detta trots att styret vid flera tillfällen vägrat just ett sådant blocköverskridande beslut.

Vi skymtar dock lite ljus i mörkret då M och flera av deras samarbetspartier på sociala medier gått ut och sagt att de också vill stoppa nedskärningarna. Nu gäller det bara att de håller sitt ord och inte röstar igenom det förslag som de själva har tagit fram och som innebär nedskärningar på cirka 30 miljoner för 2025 och totalt fram till 2030 uppgår till 330 miljoner kr.

Tyvärr misstänker vi att det moderatledda styret inte kommer hålla sitt ord utan i stället med berått mod gå vidare med nedskärningarna, som om man räknar fram till 2030, kan motsvara upp till 500 lärartjänster.