När polisen rapporterar om ökad trafficking och prostitution i spåren av Ukraina-kriget, måste samhället agera med kraft, skriver Tara Twana, S-kvinnor i Stockholms stad. Foto: Pressbild/Alexander Kuronen

Debatt: Stoppa människohandeln i spåren av Ukrainakriget

Kunskapen och samordningen kopplat till risken för människohandel och prostitution måste öka om vi ska kunna stoppa den trafficking som polisen rapporterar om i spåren av Ukraina-kriget, skriver Tara Twana, S-kvinnor i Stockholm stad.

  • Publicerad 06:15, 29 mar 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Inga kvinnor och barn ska hamna i händerna på människohandlare"

I Sverige accepterar vi inte handel med människors kroppar. Så när polisen rapporterar om ökad trafficking och prostitution i spåren av Ukraina-kriget, måste samhället med kraft agera för att stoppa de kriminella aktörer som tvingar kvinnor och barn från Ukraina i prostitution.

Sexköpslagen har gjort skillnad

S-kvinnor var drivande vid införandet av den svenska sexköpslagen som kriminaliserar den som köper, men inte den som säljer sex. Lagen är viktig för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel.

Vi vet att handeln hade varit betydligt mer omfattande utan en sexköpslag. Det blir tydligt i jämförelse med länder som legaliserat sexköp, där stora bordellverksamheter växer fram utan att de fått bukt med den svarta sexhandeln.

Samordningen måste öka

Kunskapen och samordningen mellan myndigheterna kopplat till risken för människohandel och prostitution måste öka, och det är precis det som regeringen satsar på med ett ökat anslag till Jämställdhetsmyndigheten så att inga kvinnor och barn hamnar i händerna på människohandlare.

Den globala handeln med människors kroppar, som är en mångmiljardindustri, måste helt enkelt stoppas. Välkommen i den kampen du med!