I veckan är det terminsstart vid många av Stockholms lärosäten. Glädjen över att ha kommit in på sin utbildning överskuggas dock för många av ångesten över att behöva hitta en bostad. Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport 2021 visar att Stockholm befinner sig i en akut studentbostadskris. Konsekvensen av detta politiska misslyckande är att studenter tvingas betala ockerhyror på andrahandsmarknaden, blir utnyttjade av oseriösa hyresvärdar, tvingas lägga enorm energi på extraarbete som går ut över studieprestationerna, eller rentav tvingas tacka nej till sin utbildningsplats. Detta är inte acceptabelt i en av Europas rikaste regioner. Stockholm behöver ett nytt studentbostadsprojekt likt Sthlm6000+ snarast, och ett långsiktigt mål om att införa en studentbostadsgaranti.

Flera års kö

I Stockholm finns totalt 19 479 studentbostäder på närmare 100 000 studenter. Det krävs flera års kötid för en studentlägenhet och upp till ett år för ett korridorsrum. Bostadsbyggandet måste öka kraftigt för att Stockholm ska kunna hålla jämna steg med den ökande studentgruppen - och kunna lösa studentbostadskrisen. Studenter ska inte behöva välja bort Stockholm på grund av bristen på bostäder. Vi vill se en bostadsgaranti för studenter som bedriver sina studier i Stockholm. Vågar regionens politiker sätta upp detta mål? Enbart politisk vilja sätter stopp för att det ska bli verklighet. Med kraftfulla åtgärder skulle det vara möjligt, och nu är det upp till bevis för Joakim Larsson, Torsten Svenonius, Nicholas Nikander och övriga politiker ansvariga för bostadsbyggande i Region Stockholms kommuner.

Studentbostäder ökar tillväxten

I närtid krävs åtminstone 6 000 nya studentbostäder enligt Stockholms studentbostäder (SSSB). Sthlm6000+ var ett ambitiöst projekt som förenade byggföretag, kommuner och studentrörelsen med syftet att öka antalet studentbostäder i Stockholm. För att säkra Stockholms konkurrenskraft och tillväxt behövs ett nytt, liknande, projekt. Att säkra tillgången till studentbostäder skulle både leda till ökad trygghet hos Stockholms studenter och öka regionens konkurrenskraft och tillväxt.

Stockholm har alla förutsättningar för att vara en ledande kunskapsregion, men då måste politikerna ta på sig ledartröjan och börja agera. Låt 2020-talet bli decenniet när studenternas trygghet säkrades och bostadsbristen byggdes bort.