Marknadshyror kan driva pensionärer från deras hem, menar Vänsterpartiet i ett debattinlägg Foto: Mostphotos

Debatt: Pensionärerna ska inte drivas från sina hyresrätter

Många pensionärer har svårt att få ihop ekonomin och det skulle bli ännu svårare med marknadshyror. Nu måste vi se till att förslaget om marknadshyror kastas i papperskorgen en gång för alla, skriver Vänsterpartiet i Stockholm i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 21 apr 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I en ny undersökning uppger 4 av 10 kommande pensionärer att de inte tror de kommer ha råd att bo kvar i sin bostad när de går i pension. Det är tyvärr inte särskilt förvånande då den genomsnittliga pensionen ligger på runt 20 000 kronor i månaden före skatt, trots att de flesta pensionärer har ett långt arbetsliv bakom sig och trots att pensionen borde vara livets guldkant.

Att införa marknadshyror i nybyggda hyresrätter är en del av januariavtalet och något som Centerpartiet och Liberalerna stridit för i förhandlingarna med regeringen. Men i Stockholm är hyrorna i nybyggda hyresrätter höga redan idag och om marknadshyror införs kommer de bli ännu högre. Det är oroväckande, särskilt för grupper som inte har väldigt höga inkomster.

Hur ska pensionärer ha råd

En undersökning från Hyresgästföreningen, som gjorts av konsultföretaget Ramboll, visar att hyrorna i genomsnitt skulle öka med 52 procent i Stockholm om marknadshyror införs. Nu handlar det aktuella förslaget enbart om hyrorna i nybyggda lägenheter, men om det blir marknadshyror i alla nya lägenheter säger det sig självt att det kommer att dra upp hyrorna även i gamla hus. Hur ska pensionärerna som idag bor i hyresrätt ha råd med det? Dessutom kommer alltså alla nya hyresrätter som byggs få höga hyror.

Behöver fler hyresrätter

Vi i Vänsterpartiet säger nej till marknadshyror. Vi menar att det Stockholm behöver är fler hyresrätter med hyror som folk har råd med och vi har många förslag för att nå det målet. Vi vill till exempel skapa ett statligt byggbolag, pressa kostnaderna i nyproduktion och arbeta för en markpolitik som ger lägre hyror.

Alla ska ha råd med en bostad. Du ska inte bli hemlös för att du gått i pension. Det är dags att skrota förslaget om marknadshyror, en gång för alla.