INTE LÅNGSIKTIGT. Brf:er i Stockholm tänker för lite på framtida investeringar, visar en ny rapport från HSB. Foto: Mostphotos

Ny rapport: Bostadsrättsföreningar i Stockholm sparar för lite

Tre av tio bostadsrättsföreningar i Stockholmsregionen sparar för lite pengar, visar en ny rapport från HSB.

  • Publicerad 05:30, 17 jun 2021

HSB har i rapporten Stockholms bostadsrättsbarometer 2021 sammanställt ekonomiska nyckeltal från 629 bostadsrättsföreningar i Stockholmsområdet.

Vid en snabbkoll ser det bra ut. Totalt sett har sparandet ökat 10,5 procent. Men i många fall beror det inte på att föreningar tänker på att hålla i pengarna och fylla på i ladorna.

– Skrapar vi på ytan ser vi att det beror på yttre faktorer snarare än medvetna och grundade beslut. Det kan skapa en falsk trygghet, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, i ett pressmeddelande.

Att det finns mer pengar på kontot beror snarare på ökade övriga intäkter, sänkta räntekostnader och lägre driftkostnader för el, värme och snöröjning, enligt HSB.

Nybyggen löser inte bostadsbristen

Drabbar folk som flyttar in framöver

Trots detta sparar tre av tio föreningar fortfarande för lite till det framtida underhållsbehovet. I praktiken innebär det att kostnaderna skjuts fram och blir något som framtida medlemmar måste betala.

– Ett för lågt sparande behöver inte betyda att föreningen inte klarar sin ekonomi idag. Men det kommer garanterat att märkas när det är dags för stora underhåll och framtida investeringar, då ökade räntekostnader ofta innebär kännbara avgiftshöjningar, säger Cecilia Jutell och fortsätter:

– Min uppmaning till styrelser i föreningar med ett lågt sparande är att börja arbeta förebyggande genom att redan nu höja avgifterna på ett kontrollerat sätt.

HSB:s rapport visar även att föreningar i Stockholmsregionen har ett lägre sparande än föreningar i Göteborg och Malmö. Föreningarna i Stockholmsregionen hamnar även i topp när det gäller driftkostnader.

Ny rapport: Så kan unga förstagångsköpare komma in på bostadsmarknaden

5 tips: Så får ni ordning på brf:ens ekonomi

✔ Ta fram en komplett underhålls- och investeringsplan för de kommande 50 åren.

✔ Spara till er genomsnittliga underhålls- och investeringskostnad.

✔ Se över driftkostnaderna och undersök om de går att sänka.

✔ Ha en löpande diskussion i styrelsen vad gäller avgiftsnivåer – och tänk långsiktigt.

✔ Var öppna mot era medlemmar om hur ni planerar och resonerar kring föreningens ekonomi.

Källa: HSB:s rapport ”Stockholms bostadsrättsbarometer 2021”

Visa merVisa mindre