Ägaren inte hittad. Hundattacken skedde vid hundrastområdet på Grimstafältet den 4 maj. Svenska kennelklubbens Hans Rosenberg anser att hundägarna blivit för slappa, vilket bland annat lett till de hundattacker som skett under april och maj i Stockholms län. Foto: Johan Frick-Meijer och Filip Magnusson

Utredning om hundattack läggs ned

Polisen lade på torsdagen ned utredningen kring Grimsta-händelsen den 4 maj där en hund attackerade ett barn. Svenska kennelklubbens Hans Rosenberg menar att det är ett uppenbart problem att hundägarna inte tar samma ansvar som förut.

  • Publicerad 13:23, 4 jun 2021

Flickan fick flertalet bettskador av den lösspringande hunden, innan flickans pappa lyckades avbryta attacken.

Hundägaren och hunden försvann från platsen. Både flickan och pappan fördes med skador till sjukhus i ambulans.

Flera vittnen har förhörts av polisen, men bevisläget har varit svårt och tipsen lite för få, berättar förundersökningsledare Lena Jacobsson.

Starka reaktioner efter att barn attackerades av hund

– Jag var inte optimistisk innan, och de tipsen som kommit har inte gett någonting. Det är svårt att knyta personen till hunden och platsen, säger hon på fredagen.

Den okände hundägaren har varit misstänkt för vållande till kroppsskada.

Tredje händelsen på kort tid

– Kommer det in något intressant så öppnar vi utredningen igen.

Hundattacken den 4 maj var den tredje allvarliga på kort tid i Stockholmsregionen. Lena Jacobsson sade efter händelsen att just grövre hundattacker ökat i länet. Något som går tillbaka ett år i tiden, enligt henne.

Händelse. Hundattacken skedde vid hundrastområdet på Grimstafältet den 4 maj. Foto: Filip Magnusson

"Hundägarna för slappa"

Vid Grimstafältets hundrastområde är det tillåtet att släppa hunden, så länge man har kontroll på den. Något allt färre ägare har, enligt Svenska kennelklubben.

– Vi tar inte samma ansvar för våra hundar som förut, det känns som att vi blivit för slappa och saknar kunskap om hur hundarna reagerar. Man kan absolut inte släppa hunden om man inte har kontroll på den, men det är svårt att säga varför hundarna gått till angrepp här, säger kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg till Mitt i.

Oklart skadeläge

Hur bestående skador flickan och pappan fick är fortfarande oklart, enligt polisen. Flickans pappa har hittills avböjt att kommentera händelsen.

Polisen önskar alltjämt få in tips på telefon 114 14 kring händelsen.

Händelse. Hundattacken skedde vid hundrastområdet på Grimstafältet den 4 maj. Foto: Filip Magnusson

Riskerar böter

Man riskerar böter om man bryter mot lagen om tillsyn över hundar och katter – men lagen kan anses tandlös.

För att en hundägare ska anses ha brutit mot lagen måsten den och hunden nämligen ha varit belagda med föreläggande från länsstyrelsen eller polisen sedan tidigare.

Hundägaren kan dock också, som i Grimsta-fallet, bli misstänkt för vållande till kroppsskada.

Källa: Polisen och länsstyrelsen

Visa merVisa mindre

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben. Foto: Johan Frick-Meijer