Håbo

Det har hunnit bli något av en tradition att Företagarna i Håbo, med styrelsen i spetsen, besöker Håbo kommun för att via tårta och samtal berätta om hur man ser på samarbetet med kommunen och lyfta andra frågor. Tårtan är också till för att påminna om att småföretagarna står för 38 procent av skatteintäkterna i kommunen.

– Ja, det börjar bli en jättebra tradition, säger Malin Bergman Solming, ordförande i styrelsen.

Nya chefer

– Det var många nya med den här gången. Kommundirektören Teresa (Zetterblad) och Catherine (Öhrqvist, kommunstyrelsens ordförande. reds. anm), samt några nya chefer. Det blev bra diskussioner.

Viktigt med trygghet

Med på besöket var även Thomas Byström, regionchef Företagarna Stockholm-Mälardalen samt Pontus Lindström, brott- och säkerhetsexpert på Företagarna. Han berättade om den nya lag som börjar gälla den 1 juli och som säger att kommunerna måste jobba med brottsförebyggande verksamhet.

– Kommunerna åläggs att ta fram årliga lägesbilder av hur otrygghet, trygghet och kriminalitet ser ut lokalt. Det är så viktigt, menar vi på företagarna, att kommunerna gör det här med det lokala näringslivet, sa han.

Han lyfte fram Järfälla som ett exempel på en kommun där det hela fungerar väl.

– Håbo måste börja mäta hur företagare utsätts för kriminalitet på olika sätt, annars kommer man inte veta vad man ska börja jobba med, sa han.