Bygget av Enköping Logistikcenter, i Varghällar, har pågått i snart ett år. Vid slutet av 2023 beräknas allt vara klart för inflyttning. Men vem som ska använda lokalerna och till vad kan ingen svara på än så länge.

– Med största sannolikhet blir det ett lager till en e-handelsaktör. Men vi stänger inga dörrar, säger Alfons Rosendahl Jagut från fastighetsägaren Genesta.

Joakim Henriksson, Alfons Rosendahl Jagut och Linda Persson.

Joakim Henriksson, Alfons Rosendahl Jagut och Linda Persson.

Fredrik Gustafsson

Enköping Logistikcenter är på 80 000 kvadratmeter och är tolv meter hög. Det motsvarar ungefär en yta på elva fotbollsplaner eller 400 padelbanor. Byggnaden skulle kunna hyras ut till en enorm verksamhet, två stora, eller flera mindre. Om det nu blir lagerverksamhet kan det röra sig om allt från 200 till 400 arbetstillfällen som skapas på platsen, menar fastighetsägaren.

Linda Persson arbetar åt fastighetskonsultföretaget CBRE och har som uppgift att hitta hyresgäster till byggnaden. Hon bor själv i Enköping och hoppas att kommunen ska bli ett nytt logistik-Mecka.

– Eskilstuna har marknadsfört sig inom logistik men Enköping ligger ju tre mil närmare Stockholm, säger hon.

Om ett företag exempelvis har 200 lastbilar som går varje dag spelar avståndet roll med tanke på bränslepriserna.

Enköping Logistikcenter ligger intill Riksväg 55 och E18.

Enköping Logistikcenter ligger intill Riksväg 55 och E18.

Fredrik Gustafsson

Många lager i Enköping

Just nu byggs flera lager i Enköping. Alfons Rosendahl Jagut ser dock ingen risk för en överetablering. Lager­lokalerna konkurrerar inte på en lokal marknad utan på en nationell marknad.

Vissa är oroliga just för den ökade lastbilstrafiken. Alfons Rosendahl Jagut menar att området är detaljplanelagt för logistik och väl förberett inför transporterna.

– Det finns fyra infartszoner och det går att köra runt. Jag tror att Ica Maxi drar betydligt mer trafik i jämförelse, säger han.

I slutet av året ska allt vara klart för inflyttning.

I slutet av året ska allt vara klart för inflyttning.

Fredrik Gustafsson

Genesta vill framstå som ett miljövänligt alternativ vilket bland annat visar sig genom att en stor solcellsanläggning ska placeras på taket till byggnaden.

– Med dagens energipriser är det en förutsättning. Företagen vill kunna ladda sina truckar och det är bara en tidsfråga innan det blir lastbilar som ska laddas, säger Joakim Henriksson, platschef för bygget av Enköping Logistikcenter.