Familjen Hagman, från Enköping, ville ut på en stor Asien-resa i januari 2020, med stopp i Thailand, Malaysia och Indonesien. En sådan resa är inte gratis.

– Jag undrade hur vi skulle kunna spara ihop 140 000 kronor. Det är rätt mycket pengar, säger Therese Hagman.

För Therese blev det startskottet för ett sparintresse och Instagram-kontot “handla_och_leva_ekonomiskt” som idag har över 20 000 följare. Ett annat skäl till att kontot finns är att Therese ville sluta störa sina kompisar.

– Jag började på mitt privata konto, men kände att jag spammade mina kompisar för mycket med innehåll de inte är intresserade av, så jag skapade ett nytt konto för det, säger hon och förklarar hur intresset för sparande växte ytterligare:

– Jag blev en nörd när det kom till sparande, och började följa andra nördar. Jag insåg att det fanns ett väldigt stort intresse för det här. ­Sedan dess har det tickat uppåt, säger hon.

Therese tipsar om hur man kan göra sitt eget Bregott.

Therese tipsar om hur man kan göra sitt eget Bregott.

I september 2022 övergick tickandet till en lavinartad ökning av följare, efter att Therese lagt ut en video som visar hur man tillverkar hemgjort Bregott.

– Fram till september förra året låg jag på mellan 3 000 och 4 000 följare, men jag fick typ 10 000 nya följare efter att jag laddade upp Bregott-videon, säger hon.

“Gäller att våga”

Men Therese har inte alltid varit en sparare. Förut var hon den i sin bekantskapskrets som shoppade mest och brukade hälla ut mjölk, som passerat bäst före-datumet, i vasken.

– Jag var inte proffs på det här från början, utan har lärt mig i efterhand. Jag har slängt så mycket mat i mina dagar, och har varit en riktig hoarder och shopaholic, säger hon och förklarar att vem som helst kan börja spara:   

– Det är inte så svårt som man tror. Det gäller att våga. Våga handla begagnat. Våga äta matrester. Våga köpa mjölken som går ut imorgon, säger hon.

Vissa mataffärer brukar lägga frukt och grönsaker, som närmar sig eller har passerat bäst före-datumet, i billiga svinnsmarta lådor.

– På lördagsmorgnar brukar jag åka runt till olika butiker i jakt på dem. Det är ett av mina absolut bästa spartips, säger Therese, trots att det riskerar att ge henne fler konkurrenter i jakten på röda prislappar.  

Har råd att vara ledig

Therese har sparat ett tag nu, men hon utvecklas ändå fortfarande.

– Jag hade en t-shirt som jag kämpade stenhårt med att få bort fläckar från, utan att köpa “Vanish” eller något. Först använde jag bikarbonat-pasta, sedan galltvål. Tröjan blev som ny. För bara ett år sen hade den där tröjan åkt i soporna i stället, säger hon.

Trots den sparsamma livsstilen, är Therese inte snål.

– Vi gör ju saker. Vi går på middagar, vi går på musikquiz, men då väljer vi. Vi kan inte göra allt. Vi har även en sommarstuga som kostar pengar, säger hon.

Det som kanske motiverar Therese mest är att hon märker vilka dörrar sparandet öppnar.

– Just nu har jag råd att ta ledigt en gång i veckan, utan att ekonomin påverkas så mycket. Vi kan fortfarande spara och leva gott och jag får mer tid med mina barn, säger hon.