Brommabon Yasmine Djelloul är bara 21 år men har redan hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet när det gäller att engagera sig i olika föreningar och organisationer.

– Det har alltid intresserat mig. När jag var yngre var jag med i Brommas ungdomsråd och i elevkåren. Senare har jag engagerat mig i fredsorganisationen CISV Sverige, och det var de som nominerade mig till FN, berättar Yasmine Djelloul.

Sedan i februari är Yasmine Djelloul alltså ungdomsrepresentant i det tredje utskottet i FN:s generalförsamling som arbetar särskilt med mänskliga rättigheter. Hennes roll är att representera Sveriges unga och ge ett ungdomsperspektiv i olika frågor för att på så sätt öka ungas möjligheter till påverkan och delaktighet på internationell nivå.

Detta ska hon göra genom att hålla kontakt med Sveriges ungdomsorganisationers (LSU) medlemmar för att höra vad de tycker är viktigt att lyfta.

– Barn och unga är en marginaliserad grupp i samhället, och det blir extra tydligt under coronakrisen. Nu är vi ännu längre i från att påverka vardagen. Det har varit en stor förändring förra året, många organisationer har inte kunnat driva den verksamhet de vanligtvis gör.

Anförande i New York

Om det rådande läget med pandemin blir bättre kommer Yasmine Djelloul hålla i ett anförande i New York när generalförsamlingen öppnar efter sommaren. Annars blir det digitalt.

– Jag kommer jobba mycket utifrån min hjärtefråga, vilket är ungas rätt till organisering, något vi sett varit hotat under en längre tid. LSU presenterade en rapport som visade att 46 procent av medlemsorganisationerna någon gång fått hat och hot mot sig.

Vad vill du göra i framtiden?

– Målet är att avsluta mina två kandidatprogram i och sedan lista ut vad jag vill göra. Det hade inte varit helt fel att arbeta på UD, men det hade också varit kul att fortsätta jobba med FN-frågor. Vi får se.