På torsdagen, strax efter att Säpo meddelat att terrornivån i Sverige höjs från 3 till 4, kom lugnande besked för VM-älskare. Stockholms stad visning av finalen och bronsmatchen i Rålambshovsparken blir av ändå.

– Vi hoppas att det kommer tusentals och att det verkligen blir en folkfest, säger Karin Wanngård.

Staden kommer se över säkerheten men enligt Wanngård är det inga större förändringar som krävs för att det ska vara tryggt att gå och se matcherna i parken.

– Samarbetet mellan staden och polisen är bra. Staden kommer ha mycket och väl erfaren personal på plats som har ögon och öron öppna. Det skulle förvåna mig om man inte ser en och annan polis, de jobbar både uniformerat och inte. Men det är en fråga och bedömning för polisen att göra.

Uppmanar allmänheten: Håll koll

Hon uppmanar även allmänheten att signalera om man ser något som skulle vara avvikande.

På lördag möter vi värdlandet Australien i bronsmatchen i fotbolls-VM.

En del barer har öppnat tidigare för att kunna visa VM-matcherna som ofta spelats på morgonen på grund av tidsskillnaden.

Trots skriande efterfrågan och allmänintresse har det dröjt ända tills nu innan staden tagit ett eget initiativ. Frågan är varför?

– Varenda gruppspelsmatch är inte rimligt att man kan visa. Intresset brukar öka desto längre landslaget närmar sig final. Det är ett väldigt stort arrangemang, som kräver tillstånd från polis och Fifa. Det är mycket att rodda inför det här.

Intresset har varit stort turneringen igenom?

– Ja. Och vi har haft ett aktivt näringsliv som visat matcherna, även utomhus.

Är det här en sista minuten-lösning?

– Stockholm är ju mer än bara fotboll. Vi har en kulturfestival och andra evenemang samtidigt i veckan. Nyligen anordnades en fantastisk pridevecka. På vår begränsade yta måste allas möjligheter och intressen få plats. Att fokusera på matcherna i slutskedet är rimligt.

Även Midnattsloppet och Kulturfestivalen kommer att genomföras som planerat, men det eventuella bronsfirandet i Kungsträdgården skjuts upp.