Hjälte. Vladan Jovanovic började släcka branden på Systembolaget i Sundbyberg innan räddningstjänsten kom dit. Foto: Stefan Källstigen

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa branden innan den spred sig i huset.

  • Publicerad 13:27, 7 jan 2022

Jag dök in och började spreja.

– Jag hade precis kommit till jobbet då en medlem kom in och skrek att det brann, säger Vladan Jovanovic.

Han reagerade snabbt, tog med sig två brandsläckare från Core och började bekämpa eldsvådan på Landsvägen i Sundbyberg medan polis och räddningstjänst larmades.

– Jag dök in och började spreja och lyckades få stopp på elden. Sedan kom polisen och brandkåren och släckte det sista.

"Väldigt bra jobbat"

Larmet kom klockan 06.04 berättar Mats Eriksson på polisens ledningscentral.

– En stund senare var de första poliserna på plats och fortsatte släckningsarbetet. Han som hade börjat släcka hade fått stopp på det värsta. Det var väldigt bra jobbat av honom, ett rådigt ingripande, och verkligen tur att någon var där så tidigt på morgonen! säger Mats Eriksson.

PGA brand är butiken stängd tillsvidare. Det meddelar Systembolaget dagen efter branden. Foto: Stefan Källstigen

Vladan Jovanovic berättar att han fick mycket beröm av både polisen och brandkåren.

– Tack för hjälpen, sa brandkåren. Själv var jag mest panikslagen eftersom det är bostadslägenheter ovanför Systembolaget. Tänk om branden hade spridit sig dit! Under dagen efteråt kom flera av dem som bor i huset ner till gymmet och tackade mig, säger han.

Ännu ingen gripen

Ingen skadades i branden, men ambulansen som var på plats undersökte Vladan Jovanovic då han hade andats in en del rök.

– Jag hade fått svart rök i lungorna och hostade en del så de tog lite tester. Jag fick ta det lugnt med träningen, men annars var det ingen fara, säger han.

Polisen misstänker att någon krossade en ruta och tog sig in på Systembolaget för att där starta branden. Polispersonal arbetade under torsdagen med att säkra olika former av spår.

– Ännu har vi ingen gripen, men en förundersökning om mordbrand har inletts, säger Mats Eriksson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27