Hjälte. Vladan Jovanovic började släcka branden på Systembolaget i Sundbyberg innan räddningstjänsten kom dit. Foto: Stefan Källstigen

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa branden innan den spred sig i huset.

  • Publicerad 13:27, 7 jan 2022

Jag dök in och började spreja.

– Jag hade precis kommit till jobbet då en medlem kom in och skrek att det brann, säger Vladan Jovanovic.

Han reagerade snabbt, tog med sig två brandsläckare från Core och började bekämpa eldsvådan på Landsvägen i Sundbyberg medan polis och räddningstjänst larmades.

– Jag dök in och började spreja och lyckades få stopp på elden. Sedan kom polisen och brandkåren och släckte det sista.

"Väldigt bra jobbat"

Larmet kom klockan 06.04 berättar Mats Eriksson på polisens ledningscentral.

– En stund senare var de första poliserna på plats och fortsatte släckningsarbetet. Han som hade börjat släcka hade fått stopp på det värsta. Det var väldigt bra jobbat av honom, ett rådigt ingripande, och verkligen tur att någon var där så tidigt på morgonen! säger Mats Eriksson.

PGA brand är butiken stängd tillsvidare. Det meddelar Systembolaget dagen efter branden. Foto: Stefan Källstigen

Vladan Jovanovic berättar att han fick mycket beröm av både polisen och brandkåren.

– Tack för hjälpen, sa brandkåren. Själv var jag mest panikslagen eftersom det är bostadslägenheter ovanför Systembolaget. Tänk om branden hade spridit sig dit! Under dagen efteråt kom flera av dem som bor i huset ner till gymmet och tackade mig, säger han.

Ännu ingen gripen

Ingen skadades i branden, men ambulansen som var på plats undersökte Vladan Jovanovic då han hade andats in en del rök.

– Jag hade fått svart rök i lungorna och hostade en del så de tog lite tester. Jag fick ta det lugnt med träningen, men annars var det ingen fara, säger han.

Polisen misstänker att någon krossade en ruta och tog sig in på Systembolaget för att där starta branden. Polispersonal arbetade under torsdagen med att säkra olika former av spår.

– Ännu har vi ingen gripen, men en förundersökning om mordbrand har inletts, säger Mats Eriksson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30