– Jag hade precis kommit till jobbet då en medlem kom in och skrek att det brann, säger Vladan Jovanovic.

Han reagerade snabbt, tog med sig två brandsläckare från Core och började bekämpa eldsvådan på Landsvägen i Sundbyberg medan polis och räddningstjänst larmades.

– Jag dök in och började spreja och lyckades få stopp på elden. Sedan kom polisen och brandkåren och släckte det sista.

"Väldigt bra jobbat"

Larmet kom klockan 06.04 berättar Mats Eriksson på polisens ledningscentral.

– En stund senare var de första poliserna på plats och fortsatte släckningsarbetet. Han som hade börjat släcka hade fått stopp på det värsta. Det var väldigt bra jobbat av honom, ett rådigt ingripande, och verkligen tur att någon var där så tidigt på morgonen! säger Mats Eriksson.

Vladan Jovanovic berättar att han fick mycket beröm av både polisen och brandkåren.

– Tack för hjälpen, sa brandkåren. Själv var jag mest panikslagen eftersom det är bostadslägenheter ovanför Systembolaget. Tänk om branden hade spridit sig dit! Under dagen efteråt kom flera av dem som bor i huset ner till gymmet och tackade mig, säger han.

Ännu ingen gripen

Ingen skadades i branden, men ambulansen som var på plats undersökte Vladan Jovanovic då han hade andats in en del rök.

– Jag hade fått svart rök i lungorna och hostade en del så de tog lite tester. Jag fick ta det lugnt med träningen, men annars var det ingen fara, säger han.

Polisen misstänker att någon krossade en ruta och tog sig in på Systembolaget för att där starta branden. Polispersonal arbetade under torsdagen med att säkra olika former av spår.

– Ännu har vi ingen gripen, men en förundersökning om mordbrand har inletts, säger Mats Eriksson.