Allt fler ungdomar snusar, och det är det vita snuset som ökar i popularitet. Det visar Länsstyrelsens Stockholmsenkät, där elever i nian och gymnasiets årskurs två får svara på frågor om droganvändning, brott, fritidsvanor och psykisk hälsa.

Det är framför allt bland flickor på gymnasiet som ökningen sker. 17 procent uppger att de snusar vitt snus, medan 2 procent använder traditionellt snus med tobak.

I förra undersökningen, 2020, svarade tio procent att de snusade. Då gjordes ingen skillnad mellan olika sorters snus.

Även pojkar kör vitt

Det vita snuset är populärt även bland pojkarna. 21 procent uppger att de använder vitt snus, och 17 procent att de snusar vanligt snus.

– Vid förra mätningen såg vi att användningen av snus hade ökat markant bland tjejer och den utvecklingen håller i sig. Det finns många märken och marknadsföringen är massiv, producenterna erbjuder fräscha smaker och försöker anpassa sina produkter efter det som verkar sälja, säger Jonas Melinder vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/vita-snuset-populart-sarskilt-bland-unga/repvci!dVDB4LehaklRsoel4x6iw/

Vitt snus består av smaksatta växtfibrer, där man tillsatt nikotin. Det har ofta en mycket högre nikotinhalt än vanligt snus.

Ny lag

Eftersom det inte innehåller tobak har det inte omfattats av tobakslagen och 18-årsgränsen vid försäljning, och marknadsförs ofta som ett hälsosammare alternativ.

Men den 1 augusti i år infördes 18-årsgräns, och även restriktioner för hur förpackningar och marknadsföring får se ut.