Prispallen. Här är de tre vinnarbilderna – 1:an, 2:an och 3:an – i fototävlingen. Foto: Ulla Koldestam/Karin Karlsson/Carina Ohajekwe

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.

  • Publicerad 07:19, 21 maj 2022

Jag blev chockad, jag blev lite skrattig.

Det är Stockholms läns museum och Biblioteken i Sollentuna som arrangerar tävlingen. Under fredagen den 20 maj är det dags för prisutdelning på Edsbergs slott och vernissage för utställningen, som sedan flyttas och kan ses på Sollentuna bibliotek den 23 maj–17 juni.

Vinnarbilden togs av Ulla Koldestam som bor i Norrviken, nära den gamla brandstationen, och hon blev mycket överraskad när hon fick beskedet i förra veckan.

– Ja, jag blev chockad, jag blev lite skrattig, säger hon.

Bilden tog hon på påskafton, och då visste hon inte om tävlingen ännu.

– Nej, jag bara såg att det kunde bli en fin bild så jag sa åt mina döttrar att stanna upp en liten stund. Jag brukar göra så, försöka ta bilder när jag ser något vackert. Jag fotar med både kamera och med mobilen, den här bilden tog jag med telefonen, säger Ulla Koldestam.

För kommande generationer

Alla deltagare i tävlingen har laddat upp sina bilder i appen Samtidsbild, där de sparas i Stockholms läns museums digitala bildarkiv för kommande generationer.

– Deras bilder påverkar hur vi kommer minnas Sollentuna i framtiden, säger Stella Waldenström, antropolog på Stockholms läns museum.

Nu ska vardagen i Sollentuna på 2020-talet förevigas för all framtid

De tre vinnarna utsågs av en jury med Niclas Lindergård, fotograf och filmare på Stockholms läns museum, Ninnie Schröder, fotograf och medarbetare vid Biblioteken i Sollentuna och Stefan Källstigen, fotograf på tidningen Mitt i.

Prisutdelning var det alltså på Edsbergs slott den 20 maj, som en del av kommunens stora evenemang Kulturvaket, men de tre vinnarbilderna och en del andra utvalda kan också ses på Sollentuna bibliotek den 23 maj–17 juni.

Vardag. Bilden som vann 1:a pris. "Två påskharar på väg till påskmiddag på påskafton." Foto: Ulla Koldestam

Vinnarbilden

"Två påskharar på väg till påskmiddag” av Ulla Koldestam

Ullas beskrivning: ”Fotot är taget på väg till vänner på Påskaftonmiddag. Flickorna var så glada att det var Påsk och de hade haft sina Påskhareöron på sig hela dagen. De var glada och skuttiga. Jag ville spara det ögonblicket. Tog några bilder och justerade hur flickorna stod för att jag fick den bilden jag var nöjd med. Det är en bild som gör mig glad. Bilden visar hur området och barnen ser ut idag.”

Juryns motivering En härligt mystisk och sagolik bild med underbar palett som pratar om barndom. Fotografiet väcker frågor i stället för att ge svar. Armen och handen på väskan, stillheten. Barnen är i den där svävande åldern som är så kort, framför dem sträcker sig gatan de känner så väl men också oändligheten.

Fotografiet berättar också om kontinuitet och förändring. Att klä ut sig vid påsk är en tradition, men här har påskkärringens huckle fått lämna plats för ett par påskhareöron.

Visa merVisa mindre

Vardag. Bilden som vann 2:a pris. "Bland höghus och låghus och dårhus. På bilden syns ett av mina barn." Foto: Karin Karlsson

Andrapriset

”Bland höghus och låghus och dårhus” av Karin Karlsson

Karins beskrivning: ”Fotot är taget november 2020. I början av pandemin, när allt var en enda stor oro hos befolkningen. Klockan är bara 16, men alla håller sig hemma. Hela lekparken var tom, men mitt lekande barn och ljuset bakom höghusen kändes som ett ljus i mörkret.. Ett barn som inte vet någonting om samtiden, om den omskakade världen. Utan bara är i nuet, i sin egen trygga värld, i lekparken, med sin mamma.”

Juryns motivering: I varje fotografs liv så kommer de någon gång, de där ögonblicken då allting stämmer, det svåra är att upptäcka dem och att råka ha en kamera i handen. Ögat fångas av färgen på barnets mjuka kläder och rutschkanans målade metall. Det lilla ensamma barnet bland de gigantiska betongblocken. Parken som är skapad för trygghet och lek, sväljs snart av natten.

Visa merVisa mindre

Min plats. Bilden som vann 3:e pris. "Lek ute på gården, Helenelund." Foto: Carina Ohajekwe

Tredjepriset

”Vi måste röra på oss mer” av Carina Ohajekwe

Carinas beskrivning: ”Bilden togs 9 april 2020, från vår lägenhet på 6:e våningen. Det var i början av corona. Vi ville aktivera grannskapet och motivera till rörelselek. Inte visste jag då att just möten, relationer och barns rörelse och lek var det som vi skulle sakna och behöva mest av allt. Nu 2022 är det dags för nya rörelselekar, kanske bjuda in grannskapet igen till ett härligt vattenkrig på gården!”

Juryns motivering: Ett härligt fotografi med en underbar minimalistisk färgskala som sprutar av kreativitet. Ett tidlöst motiv som är lika aktuellt idag som igår och berättar om barn som på barns vis skapar sin egen värld. Ett intressant perspektiv och komposition. Stolpen bryter av som en nål på en korktavla och håller fast marken, reglerna är satta. Hoppa! Spring!

Visa merVisa mindre

Här nedan kan ni se ytterligare fyra bilder som imponerade på juryn, men som inte tog sig hela vägen upp på pallen.

Ytterligare bilder kan alltså ses på utställningen på Sollentuna bibliotek, den 23 maj–17 juni.

Förändring. "Färgskrapan sedd från Malmparken." Foto: Fanny Moon

Vardag. "Väntan på bussen utanför Häggviksskolan." Foto: Astrid Engström

Förändring. "En gammal villa på Bygdevägen rivs för att ge plats åt nya hus." Foto: Maria Petersson

Min plats, "Edsviken." Foto: Carla Ramirez

Man i 90-årsåldern åtalas för trafikbrott

Nyheter Ska ha kört på pojke på övergångsställe – och smitit En Sollentunabo i 90-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats.onsdag 6/7 15:15

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40