Viltvård. Jägaren Peter Mattson går ut med en uppmaning till villaägare. Till höger i bilden syns rådjursbockarna som fastnade i ett fotbollsnät. Foto: Mostphotos/Peter Mattson (kollage)

Viltvårdarna: ”Ta in fotbollsnäten på semestern”

Efter en olycka på en tomt i Danderyd går viltvårdarna ut med en uppmaning till villaägarna: ”Det är inte första gången det händer"

  • Publicerad 15:23, 26 apr 2021

I slutet på förra veckan åkte Danderyds viltvårdare ut efter ett larm om två rådjursbockar som hade snott in sig i ett fotbollsnät.

Efter händelsen går de ut med en uppmaning.

– Det är inte första gången det här händer. Tänk på att ta in nät och annat som djuren kan fastna i, speciellt om du åker iväg på semester, säger jägaren Peter Mattson.

Trasslade in sig

Förra helgen hade Peter Mattson jouren för Danderyds viltvårdare.

Han kallades till platsen där de två rådjursbockar, i en dunge bland träd, kvistar och ris, hade trasslat in sig i ett fotbollsnät – och i en kamp mot varandra som inte gick att vinna.

Ett av rådjuren kunde räddas och släppas ut i det fria. Det andra fick avlivas.

– Vi fick loss det ena, och det var mycket tack vare grannen som hjälpte till. Men det hade kunnat gå värre, säger jägaren Peter Mattson.

Förebyggande arbete kring vilt

Han uppmanar Danderydsbor att ta in fotbollsnät, volleybollnät eller annat på tomterna som djur kan trassla in sig i.

– Det är inte jättevanligt att det händer. Men det händer ändå. Jag har åkt ut på det här fyra till fem gånger tidigare.

Danderyds viltvårdskommitté arbetar för att ”förebygga eller minska skador och miljömässiga olägenheter förorsakade av vilt”.

Peter Mattson är en av åtta jägare i kommittén.

– Det är bra att tänka till en gång extra vad man har på tomten som kan vara skadligt, speciellt nu inför semestern och sommaren, säger han.

Kontakta en viltvårdare

Kommuner har ett tillsynsansvar för viltfrågor på kommunal mark, som ofta sköts i samarbete med lokala viltvårdare och jägare. Mer information nås via kommunens växel eller hemsida.