I slutet på förra veckan åkte Danderyds viltvårdare ut efter ett larm om två rådjursbockar som hade snott in sig i ett fotbollsnät.

Efter händelsen går de ut med en uppmaning.

– Det är inte första gången det här händer. Tänk på att ta in nät och annat som djuren kan fastna i, speciellt om du åker iväg på semester, säger jägaren Peter Mattson.

Trasslade in sig

Förra helgen hade Peter Mattson jouren för Danderyds viltvårdare.

Han kallades till platsen där de två rådjursbockar, i en dunge bland träd, kvistar och ris, hade trasslat in sig i ett fotbollsnät – och i en kamp mot varandra som inte gick att vinna.

Ett av rådjuren kunde räddas och släppas ut i det fria. Det andra fick avlivas.

– Vi fick loss det ena, och det var mycket tack vare grannen som hjälpte till. Men det hade kunnat gå värre, säger jägaren Peter Mattson.

Förebyggande arbete kring vilt

Han uppmanar Danderydsbor att ta in fotbollsnät, volleybollnät eller annat på tomterna som djur kan trassla in sig i.

– Det är inte jättevanligt att det händer. Men det händer ändå. Jag har åkt ut på det här fyra till fem gånger tidigare.

Danderyds viltvårdskommitté arbetar för att ”förebygga eller minska skador och miljömässiga olägenheter förorsakade av vilt”.

Peter Mattson är en av åtta jägare i kommittén.

– Det är bra att tänka till en gång extra vad man har på tomten som kan vara skadligt, speciellt nu inför semestern och sommaren, säger han.