En padelbana i en privat trädgård kan tvingas rivas. Det framgår av en utredning från kommunen med ett krav mot villaägaren som byggt banan utan bygglov.

Jamal Esfahani är stadsarkitekt på förvaltningen.

– Vi har sagt att skärmarna och belysningen är bygglovspliktiga. Det är vår bedömning, säger han.

Villaägaren meddelar att han kommer överklaga beslutet till länsstyrelsen.

"Det här ärendet är långt ifrån avgjort eftersom byggnadsnämnden åsidosatt gällande rättspraxis, dvs att padelbanor är bygglovsfria. Beslutet kommer därför överklagas" skriver han i ett sms till Mitt i.

Bygglovsplikt eller inte

Det var i maj som den aktuella padelbanan uppmärksammades, efter klagomål från grannar i villaområdet i Djursholm. De uttryckte oro för trafikfara och att banan skulle störa i det tätbebyggda områden.

Men padelbanan byggdes ändå – och utan bygglov.

Enligt villaägaren hade han fått information om att bygglovsplikten inte gäller.

Mitt i har rapporterat om ett liknande fall i Nacka kommun, där ett bolag byggde tre padelbanor utan bygglov och hänvisade till ett fall från 2019 i mark- och miljödomstolen – om att plikten inte skulle gälla.

Miljö- och stadsbyggnadskontoret i Danderyd är dock av en annan uppfattning.

Enligt dem är skärmarna runt padelbanan, som är mellan tre och fyra meter höga, bygglovspliktigt. Det gäller även ljusanläggningen, som förvaltningen menar kan påverka trafikens säkerhet.

Välkomnar en överklagan

Byggnadsnämndens vice ordförande, Maarit Nordmark (L), meddelar att nämnden instämmer med kravet mot villaägaren.

– Det var en enig nämnd som fattade beslutet, säger hon.

Hon påpekar att padelbanor, jämfört med tennisbanor, har en annan ljudbild och kräver en rumsbildande konstruktion med glasväggar.

Hon välkomnar dock en överklagan.

– Ja, det här är en ny företeelse med padelbanor på villaområden. Det är alltid bra med tydliga beslut från överinstanser i nya ärenden, säger hon.

Stadsarkitekt Jamal Esfahani meddelar att de utreder bygglovsplikt kring fler padelbanor i Danderyd.