– Just runt Edsviken har priserna inte påverkats som i andra områden. Under året har många valt att köpa närmare vattnet. De har kanske haft en fin villa väster om Edsviksvägen och så har de bestämt sig för att byta upp sig till en på andra sidan. Det har gjort att priserna har hållit sig bra trots höjda räntor, säger Thomas Wallin på Fastighetsbyrån Sollentuna.

Över hälften av de tio dyraste villorna i Sollentuna 2023 ligger mycket riktigt just där, i området mellan Edsviksvägen och Edsviken.

Äkta sjötomt

Allra dyrast var emellertid ett hus på andra sidan av Edsviken, längst ner på Falkbergsvägen med äkta sjötomt. Slutpriset på 32 miljoner kronor var nytt rekord för Sollentuna.

Den fastigheten, liksom en del andra i de riktigt höga prisklasserna, går inte ens ut på marknaden utan säljs bara via fastighetsmäklarnas kundregister berättar Thomas Wallin.

För att kvala in på tio i topp-listan över de dyraste försäljningarna i Sollentuna 2023 krävdes att priset kravlade sig upp en bit över 16 miljoner kronor. Ytterligare 19 villor såldes för över 12 miljoner kronor, men utan att slå sig in på tio i topp.

"Uppdämt flyttbehov"

Totalt sett har dock snittpriset på villor i Sollentuna sjunkit med 1,5 procent det senaste året, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det är mindre än i länet som helhet, där har snittet sjunkit med 2,7 procent, men likväl en minskning.

– Vi väntar oss att räntan sänks redan under mitten av 2024 och att bostadspriserna därför inte kommer att falla särskilt mycket mer. Även om hushållen har en hårt pressad privatekonomi finns ett uppdämt flyttbehov och osäkerheten kring det ekonomiska läget har minskat, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.