Kulörta lampor över torget, muralmålningen vid Willys och en konstvägg med blommor, Hagalunds centrum börjar piggas upp.

Bakom står Platssamverkan Hagalund som sköts av Stiftelsen Tryggare Sverige.

I vår kommer väntar flertalet aktiviteter, först ut persiskt nyår den 21 mars med musik och eld, sedan påskfirande och sommartorg. Flera events hålls ihop med elever från Hagaskolan som flyttade in på Hagalundsgatan i höstas.

– En ödslig plats signalerar att den kan tas över av kriminella. Men om positiva krafter aktiverar och äger platsen blir den mindre attraktiv att försöka ta över, resonerar Abdi Gass från Tryggare Sverige.

Hagalundsmotiv

Hagalund står inför ett rejält omtag, invånarna är lovade ett nytt centrum som stått öde sen branden 2013. Under 2024 ska förslag finnas på bordet, och Hagalundarna ska själva få tycka till om design och utbud.

Men även med små medel menar Abdi Gass att man kan höja trivseln. Ett 20-tal elskåp kommer i vår att prydas med motiv av gamla Hagalund.

– Det är en insats som vi sett på andra ställen minskar klotter och skadegörelse. Man ger sig inte på det som någon gjort fint.