Timern var satt. På fem timmar skulle Viktor Karlberg göra så många pull ups som möjligt.

När klockan väl ringde och utmaningen var klar hade han lyckats med det overkliga. Att lyfta upp sig 832 gånger.

"Ett sånt jäkla liv"

Det gick fort i början, berättar han för Mitt i. Efter fem timmar hade han redan hunnit göra 500 stycken. Mot slutet minns han knappt vad som hände.

– När jag hade gjort 600 så kunde jag inte böja armarna längre och jag blev svimfärdig. Man hamnar i en zone, säger han.

Men när Viktor blev trött hörde han heja ropen från sidan.

– Jag fick ett så stort stöd och det blev ett sånt jäkla liv i slutet. Barnen hade gjort teckningar. Det var det som fick mig att fortsätta, jag tänkte bara att jag kommer ångra om jag inte gör en till, säger han.

Hunden Pelle, 8 månader, stöttar även han Viktor i livet.

Hunden Pelle, 8 månader, stöttar även han Viktor i livet.

Mikael Andersson

Alla ska ha möjligheten att träna

För varje pull up han gjorde samlade han in 26 kronor. Allt går oavkortat till Stockholm Framefotboll IF, där han själv är tränare, samt Hugos Stiftelse. Båda organisationer hjälper barn och unga att få en bättre hälsa och möjlighet att röra sig.

– Jag hopppas fler får upp ögonen för vad organisationerna gör. Det ska vara en självklarhet att få åka på matcher, vara en del i ett lag och få röra på sig även om man har en funktionsnedsättning säger han.

Utmaningen skedde samma dag som det årliga Glädjeruset gick av stapel vid vattnet i Hägernäs i Täby under sommaren. När Mitt i träffar honom några dagar senare är händerna ännu inte läkta.

– Jag tycker det kul med extrema utmaningar och om jag kan göra dem och samtidigt hjälpa andra så är det ännu bättre, säger han.

Två pass om dagen

Träning har funnits i hans liv sedan barnsben. Det började med fotboll men på grund av en skada fick hittade han till gymmet och crossfitten.

Träningsformen har varit en stor del i hans liv och han tillhör i dag eliten i Sverige. 2019 fick han en delad första plats i tävlingen Crossfit open.

I dag tävlar han inte länge men tränar två pass om dagen, fem dagar i veckan. Garaget hemma har han byggt om till ett gym.

– Det är helt fantastiskt att få röra på kroppen det är ett inre driv som får en att fortsätta, säger han.

Hur tränade du inför utmaningen?

– Jag sprang faktisk ganska mycket, för att öva upp grundkonditionen. Men sen gjorde en del pull ups också, säger han och ler.

Nu är målet att träna inför att klara 1000 på samma tid. (Varför?)

Men först måste de sårade händerna läka.

– Nästa vecka kan jag nog börja igen. Men jag är så nöjd med allt och har fått så fina reaktioner efter, säger han.