Minnesmärke. Skapad av skulptören Monika Larsen Dennis. Monument för Sveriges ­veteraner. Foto: Marianne Boström

Veteraner kritiska till Ice adventure

Nära området där nu Nordens största isbana byggs ligger en minnesplats för Sveriges civila och militära veteraner. Något som väckt reaktioner. Veteranförbundet tror dock på ett bra samarbete.

  • Publicerad 09:35, 22 nov 2021

Många åker dit för att minnas

Den 26 november invigs Scandinavian Ice Adventure.

Det blir ett område som erbjuder en massa aktiviter för den som snörar på sig ett par skridskor.

Ett stenkast därifrån finns Restare, ett minnesmärke för veteraner.

I Facegrupper för veteraner har många varit kritiska till bygget. De menar att det inte känns respektfullt med en plats fylld av skridskoåkare så nära minnesmärket.

Veteransen Anders Larsson konstaterar att minnesmärket är viktigt för många.

– Jag tycker att det är superbra med en isbana, men man hade kunnat anlägga den 50 meter bort, säger han till Mitt i.

Veteranförbundets generalsekreterare Marianne Boström är dock positiv till isbanorna och delar inte bilden av att anläggningen inkräktar på minnesmärket.

– Som förbund tycker vi att det här är bra. Det kan dra mer folk till de två minnesmärken som finns i området. Det är jättebra att man utnyttjar platsen och det är bra att folk kommer dit.

Alla är dock inte lika positiva.

– Jag tror tyvärr inte att det kommer att vara så. Folk kommer dit för att åka skridskor men för många veteraner är det en plats dit man åker för att minnas, säger Anders Larsson.

– Jag kan förstå de medlemmar som är kritiska. Men det är folkets plats och varken FN-monumentet och Restare har utstått någon skadegörelse, peppar peppar, säger Marianne Boström.

I Sverige finns det i dag närmare 30 ideella lokalföreningar för veteraner. Veteranförbundet ser skridskobanan som en möjlighet för utlandsveteraner att vara på plats vid Restare och berätta för folk om deras arbete.

– Det är en fråga som vi kommer att ta med föreningen, Fredsbaskrarna Stockholm. Det är ett bra tillfälle att ta med sig det material vi har och informera människor om veteraner, säger Marianne Boström.

Veteranförbundet har varit i kontakt med Scandinavian Ice Adventure. Parterna har diskuterat om veteraner och förbundets medlemmar ska få rabatt på inträdet till anläggningen.

Mitt i Östermalm 6 november Foto: Mitt i

Till minne av krigsveteraner

En ceremoni hålls årligen den 29 maj till minne av Sveriges krigsveteraner.

Dagen hedrar civil och militär personal som tjänstgjort internationellt.

I Stockholm pågår ceremonin vid minnesmärket Restare och FN-monumentet på Djurgården.

Minnesmärket Restare invigdes på Veterandagen 2013.

Visa merVisa mindre