Flyttar in. Konditorn Johan Sandelin ser fram mot att ta Vetekatten till Södermalm. Foto: Sacharias Källdén/Victor Malmcrona

Vetekatten öppnar grand café på Söder

Nu byts skokrämen mot vanilj. Vetekatten flyttar in i Skobells gamla lokaler i hörnet av Götgatan och Blekingegatan.

  • Publicerad 10:23, 29 aug 2022

Har man en bra produkt kan man utöka. Det hade vi inte gjort om inte efterfrågan funnits.

I början av sommaren såldes de sista skorna på anrika Skobell efter att ha försett stockholmare med pjuck i nästan 70 år.

Nu står det klart att Vetekatten tar över lokalen.

– Den är riktigt härlig och ligger perfekt till. Det känns jäkligt kul att komma till Söder, säger Johan Sandelin-Järnåsen, delägare och konditor.

Planen är att öppna ett schweizeri och vad Johan kallar ett grand café, som han tidigare för Mitt i beskrivit som ”ett ställe med många sittplatser, och inte bara högt i tak utan även lite kaféslammer i bakgrunden. Man kan ha en diskussion utan att behöva bli avlyssnad av bordet bredvid.”

– Vi ska ha lättare rätter och lite öl- och vinservering. Vi har inte bageri här, men kallskänk och beredning av mackor och sallader, med bakverk och bullar från bageriet på Kungsgatan.

Vetekatten flyttar in efter Georg Sörman

I fint sällskap

Med flytten placerar sig klassiska Vetekatten i närheten av populära fik som Gunnarssons, Wallins och Lisas grabb, för att nämna några.

– Här är det vi som tränger oss på lite, men min erfarenhet är att folk drar folk. Det är bara att kolla på en saluhall, det är ingen slump att det samlas bra kött- eller fiskställen på samma ställe. Framför allt är det bra för kunderna att ha möjligheten att välja.

Plats för 140 gäster

I lokalen ska göras plats för upp till 140 gäster på ett våningsplan.

– Men riktigt hur det blir är inte klart än. Ritningarna är inte färdiga och det tar sin lilla tid.

Det är andra gången på kort tid som Vetekatten bestämmer sig för expandera. På S:t Eriksgatan ska ännu ett grand café öppna i slutet av september. Med tillskotten finns de nu på åtta adresser i stan.

– Har man en bra produkt kan man utöka. Det hade vi inte gjort om inte efterfrågan funnits.

Det är inte helt klart när de öppnar på Söder, det hänger på bygglovet. Förhoppningen är dock att slå upp portarna under första kvartalet 2023.