Den svenska halvledartillverkaren Silex Microsystems är förtegna om byggplanerna. Företagets vd Edvard Kälvesten vill endast svara på frågor via mejl.

– Jag kan bekräfta att Silex köpt mark i direkt anslutning till vår nuvarande anläggning i Järfälla. Det är ett naturligt steg för oss som snabbväxande företag, skriver Edvard Kälvesten, vd för Silex Microsystems.

Kostade en kvarts miljard

I ansökan beskriver bolaget att de avser att bygga ut anläggningen med 37 000 kvadratmeter, med plats för produktion, kontor, lager och parkering. Den nya anläggningen ska kunna ge plats åt omkring 1 000 medarbetare. Marken köptes i början av 2023, för 294 miljoner kronor enligt Silex kinesiska moderbolags hemsida.

Inga bekymmer

Enligt Edvard Kälvesten gör ISP:s beslut från 2021 och Silex egna kontroller det omöjligt för bolaget att dela någon som helst information till de kinesiska ägarna.

– Ingen tekniköverföring, varken indirekt eller direkt, är tillåten.

Edvard Kälvesten säger att det inte är något bekymmer att de ägs av kinesiska bolag.

– Ägarna har inget inflytande på verksamheten. De ser att företagets bästa är att helt och hållet låta verksamheten bedrivas under svenskt styre och de försöker inte påverka driften på något vis.

Drivs av privata vinstintressen

Han skriver också att de nuvarande ägarna har betydligt mindre avsikter att påverka driften av Silex än tidigare svenska investerare.

– Vilket har varit en betydande faktor i vår framgång de senaste tio åren.

Enligt experter kan det kommunistiska partiet ha stort inflytande även i privata bolag?

– Vi har ingen vetskap om att våra ägare drivs av något annat än privata vinstintressen.