I samband med att den nya lagen om krav på förarbevis infördes förra året nästintill försvann vattenskotrarna ur stadsbilden, enligt polisen.

– Utbildningarna hade inte dragit i gång och folk var lite osäkra på vad som gällde, säger Johan Skogfeldt.

Men nu har förarna tagit sina kort och skotrarna är tillbaka.

Här är det stökigast

Enligt polisen kan det vara hundratals vattenskotrar i Stockholm en varm och solig sommarkväll. Allra flest samtal om buskörning får polisen från området runt Liljeholmen, Albysjön och Hornsbergs strand.

– Förutom att det stör rent bullermässigt kör de över hastighetsgränsen nära badande och kanotister. De retar folk så till den grad att de väljer att ringa polisen.

Så störande att de ringer polisen

Polisen kan inte ta fram statistik för hur många vattenskoterförare som blivit anmälda för brott i år, men Johan Skogfeldt uppskattar att det är mer än dubbelt så många jämfört med 2022.

De absolut flesta som blir stannade har ett förarbevis att visa upp. Men det betyder inte att man går säker för det.

– Vi kollar även nykterhet ibland och kan rapportera förare för störande körning.

För att ta itu med stöket har polisen möjlighet att på plats bötfälla personer utan förarbevis eller som kör störande. Enligt Johan Skogfeldt erkänner nio av tio direkt. Boten för störande körning ligger på 1 500 kronor. Den som kör utan förarbevis riskerar dagsböter, och det kan bli betydligt mer kostsamt.

– Det kan landa på 6 000-7 000 kronor.