Beckombergabon Dorina Larsson har reagerat på att rävpopulationen verkar ha ökat de senaste tre åren:

– Så ofta som jag sett räv nu har jag aldrig gjort.

Både kul och sorgligt, tycker hon, då hon menar att rävarna rör sig hit till följd av att skog rivs.

En annan som har hajat till är Eric Dominicus som flyttade till området vid årsskiftet. Närvaron av räv gör att han inte längre vill ha sin katt ute på nätterna.

– Amos är ganska kaxig, så jag är rädd för att han ska mucka med rävarna.

Vanligt att katter drabbas

På Facebook delar fler grannar oron för att ett rävhot svävar över fyrbenta familjemedlemmar i området. Inte helt ogrundat om man ska tro Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafikkontoret.

– Det hände någon gång förra året att en hund vart tagen i Spånga. Men det hör till ovanligheterna, jag har jobbat med det här i 30 år och det var första gången jag hörde det.

Det är vanligare att katter går åt, fortsätter han, men oftast går det inte att bekräfta att de dödats av just räv.

– Många säger att "min katt är så snäll, den håller sig bara här i närheten". Det vet man ju inte. Har katten otur och faller offer för räven så gör den det.

Enligt Tommy har antalet rävar ökat i västerort på senare år. Överlevnaden har varit hög bland ungrävar, men exakt varför vet han inte.

– Det är väl bra med hög överlevnad, det är ju synd om de dör, men blir det för mycket rävar ställer det till andra problem. Så det bästa är om naturen har sin normala balans.

När inte lodjur och varg gör det jobbet, menar han att rävantalet ändå kan hållas nere av andra förekommande faktorer. Skabb, till exempel.

Inga planer på att skjuta av

Däremot har staden inga planer på att skjuta av några friska djur.

– Det är inget vi håller på med. Det var när det var riktiga problem med tusentals kaniner som härjade för snart 15 år sedan i innerstaden.

Eric Dominicus och hans sambo Karin tycker dock att staden åtminstone borde se över vad som kan göras för att rävar inte ska röra sig i villaträdgårdar och på tomter.

– Det är en sak om man joggar ute i Grimsta naturreservat. Där skulle vi inte ha någon synpunkt på att möta räv, säger de.