Till årsskiftet måste Väsby konsthall lämna sina lokaler på Optimusvägen. Stora delar av området ska rivas, och Optimusfabriken, där konsthallen ligger ska renoveras. Tillbakaflytt blir tidigast om fem år.

– Nästa utställning blir den sista i Optimusfabriken. Flytten går efter lucia, säger Anders Skarin, ordförandei Väsby konsthalls vänner.

Oväntad plats

Efter att ha titta på olika lokaler kom till sist lösningen på ett lite oväntat ställe: Sigma centrum. Lokalen, som är nästan 400 kvadratmeter stor och ägs av Väsbyhem, ligger mellan restaurangen och Ica.

– Vi är jättenöjda med den här lösningen. Vi är ju tvungna att flytta och det har funnits en stor oro bland alla konstvänner i Väsby för hur det skulle lösa sig med lokal, säger Anders Skarin.

Lokalen blir uppdelad i två delar, en ateljé där olika målargrupper kommer att husera (bland annat ABF, som varit hemlösa en tid) och en konsthall i det som var gamla posten.

Konsthallen har en glasvägg som släpper in dagsljus, det blir även en del ombyggnader för att anpassa lokalen till verksamheten.

– Det blir även en ny entré från gatan, där det i dag sitter ett fönster, säger Anders Skarin.

Han tror att konstintresserade Väsbybor hittar till Sigma centrum.

– Tidigare kanske vi har överdrivit vikten av närheten till stationen. Nu hamnar vi mitt i ett bostadsområde, där det satsas på kultur.

Har väntat på rätt aktör

Lokalerna har stått tomma länge.

– Vi har väntat på rätt aktör och det här ligger helt i linje med vår övriga satsning på kultur. Vi hoppas även kunna samarbeta med konstnärerna om utsmyckning av våra områden, säger Peyman Rezapour, social hållbarhetschef på Väsbyhem.

Han poängterar att hela Sigmaområdet är under utveckling.

– Bostadsområdet Hasselnöten ska byggas och vi har börjat med kulturevenemang i Sigma centrum. De närmaste tio åren händer det saker hela tiden.

Kan konsthallen stanna kvar efter de fem år som de har kontrakt?

– Vi vill gärna ha konsthallen som hyresgäster, antingen som filial eller permanent. Men det är för tidigt att säga än, säger Peyman Rezapour.

Hyran av konsthallens lokal står kommunen för och är enligt Anders Skarin inte högre än för lokalerna i Optimusfabriken.

– Vi vet ju inte vad hyran blir när vi ska flytta tillbaka till Optimus, men jag måste säga att vi känner ett stöd från alla politiker och Upplands Väsby kommun.