Tävlingen Årets kock avgjordes på Annexet på torsdagen. Först fick åtta finalister tävla i tre moment, bland annat skulle de laga en huvudrätt med gul lök och en valfri rätt med huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Den tredje uppgiften var att laga en rätt på vildsvin. Gustav Leonhardt, till vardags kock på Agrikultur på Roslagsgatan, tog hem segern.

– Det känns helt fantastiskt. Jag har inte förstått det än, säger han när Mitt i pratar med honom på fredagsmorgonen.

Smörskum sprack

Han har haft en hektisk start på dagen. Nyss lagade han mat i tv och snart är det dags för nästa intervju. Gårdagens tävling beskriver han som "lugn".

– Det kändes kontrollerat, även om vissa saker gick snett. Till exempel var det ett smörskum som sprack och min energi tog slut ibland.

Mest nöjd var han med sin vildsvinsrätt.

– Jag gjorde vildsvinskarré späckad med rökt vilthjärta, lardo och svart tryffel. Till det en viltsky med tryffel och chartreuse.

Matlagningsintresset har han med sig sedan barnsben.

– Jag har alltid gillat att laga mat och mitt mål är att vara bäst i världen på det jag gör. Det är kul att mäta sig i den här typen av tävlingar, säger Gustav Leonhardt som har jobbat på Agrikultur i två år.

– Där har jag lärt mig att laga mat på ett helt nytt sätt.

Nu är det helg, har du något middagstips till våra läsare?

– Schnitzel! Hittar man något bra vildsvinskött så är det mitt tips. Det är i alla fall vad jag är sugen på!