Foto: Göran Edström.

Varv på varv i Hammarbybacken – för rätten till utbildning

Målet var att lyfta frågan om allas rätt till utbildning. Äventyrsprofilen Ola Skinnarmo och organisationen Help to Helps grundare Malin Cronqvist besteg nyligen Hammarbybacken – 64 gånger. – Det var tufft, men är ju inte så tunn luft som på Kilimanjaro, säger Malin Cronqvist och skrattar.

  • Publicerad 11:21, 14 okt 2020

En vända upp och ner för Hammarbybacken höjer pulsen för de flesta. Att gå 64 varv innebär en rejäl utmaning och motsvarar runt 5 895 meter – höjden på Afrikas högsta berg Kilimanjaro i Tanzania.

Rutinerade äventyraren Ola Skinnarmo och organisationen Help to Helps grundare Malin Cronqvist vandrade alla dessa varv med målet att uppmärksamma frågan om alla människors rätt till utbildning.

Idén föddes i Tanzania

Det hela började med Studenten Paul Mpazi från Tanzania som hade målet att få gå på universitet, och drömed om att efter studieåren få stå högst upp på Kilimanjaro med examensbeviset i handen. 2016 fick han stipendium av Help to Help, och började utbilda sig till jurist. Paul Mpazi är i dag advokat med egen firma och undervisar studenter.

Nu i höst skulle han tillsammans med Malin Cronqvist och Ola Skinnarmo ha genomfört bestigningen av Kilimanjaro, för att samla in skolavgifter för fler stipendiater. Resan blev av förklarliga skäl uppskjuten. Men Malin Cronqvist och Ola Skinnarmo tog sig i stället an Hammarbybacken den 10 oktober. Från tidig morgon fram till kvällen avklarade de 64 varv upp och ner.

Totalt hängde runt 200 personer på Ola Skinnarmo och Malin Cronqvist, antingen på plats eller digitalt. Foto: Göran Edström

Publik dök upp

– Det var uppehåll i stort sett hela dagen och vi nådde toppen till slut. Många hade hört talas om vad vi skulle göra och kom spontant till backen för att heja på. Det var en väldigt härlig upplevelse, jag är en glad amatör som gillar att vara ute i naturen, jag fick låna en stav av Ola Skinnarmo som var bra att ha med sig, säger Malin Cronqvist till Mitt i.

Går att haka på

Genom eventet Climb for Education uppmanar de andra att ge sig ut och vandra. Den 10 oktober deltog runt 200 personer både på plats i backen och digitalt. För den som är sugen går det att göra sin egen vandring oktober ut och delta genom att anmäla sig på eventets hemsida.

– Fördelen med att vi är på hemmaplan är att vi har kunnat engagera fler och jag tycker att vi har lyckats nå ut trots att inte resan blev av. Ambitionen är att kunna resa nästa år, säger Malin Cronqvist.

Maria Bjäreborn, Malin Cronqvist, Ulrika Johansson, Nathalie Ling och Ola Skinnarmo. Foto: Göran Edström.

Även för Ola Skinnarmo innebar Hammarbybacken en tuff nöt.

– Det här blir en perfekt uppladdning inför vår Kilimanjarobestigning som vi gör tillsammans nästa år. Vi får också tillsammans med våra resenärer en extra möjlighet att bidra till att fler studenter får chansen att förverkliga sina drömmar, säger Ola Skinnarmo i ett pressmeddelande.