Oroliga. Johan Styrud på Danderyds sjukhus och Johan Sand på Karolinska i Huddinge är båda oroliga över ökad smittspridning när restriktionerna hävs. Foto: Stefan Källstigen/Mostphotos/Ingrid Johansson

Vården bävar för slopade restriktioner

Medan nöjesbranschen jublar över slopade corona-restriktioner är tongångarna mer dämpade inom vården. Där är de oroliga för ökad smittspridning med fler svårt sjuka patienter som följd.

  • Publicerad 09:37, 9 sep 2021

Det är klart att vi som vårdpersonal blir oroliga

För tidigt.

Det tycker vårdpersonal i Region Stockholm om att i princip alla corona-restriktioner hävs den 29 september.

Detta då smittspridningen ökat och antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus blivit fler.

– Jag är förvånad. Jag trodde de skulle vänta för att se hur det utvecklar sig. De senaste två veckorna har det absolut gått åt fel håll, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Nu lyfts alla tak för sport, kultur och andra evenemang

Enligt den senaste rapporten från Region Stockholm vårdas nu 114 personer med covid-19 på sjukhus, varav 20 i intensivvård. En vecka tidigare var siffrorna 99 sjukhusvårdade varav 12 på iva.

Ovaccinerade på sjukhus

Johan Sand är narkossjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Han har arbetat på covid-iva under pandemins tre vågor.

– På iva vill du inte hamna, det kan jag lova, säger han.

Nio av tio smittade i regionen är inte fullt vaccinerade, och av dem som behöver sjukhusvård är andelen också nio av tio.

– Vaccinen ger bevisligen det utlovade skyddet. Men tajmingen är inte perfekt, vi vet inte vad som händer framöver, kanske blir det en fjärde våg, säger han.

Vaccinationsgraden är det enda av de kriterier som Folkhälsomyndigheten satt upp för att häva restriktionerna som uppnåtts: Minst 70 procent av befolkningen över 18 år i Sverige ska ha fått sin första dos.

Enligt de senaste siffrorna har 82,3 procent fått dos ett och 71,5 procent även den andra.

Fjärde vågen

Thorleif Rosander, vårdchef på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning, menar att det fortfarande är alltför många som är ovaccinerade och att smittspridningen kan bli stor.

– Det finns även en risk att man tror att pandemin är över när i princip alla restriktioner och allmänna råd hävs den 29 september, och så är det ju inte. Vi är ju på väg in i fjärde vågen om vi inte redan är där. Så det är klart att vi som vårdpersonal blir oroliga, säger han.

Folkhälsomyndighetens krav på att antalet smittade ska vara lägre än 50 per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod, och att färre än 100 patienter vårdas för covid-19 på sjukhus i hela landet, har övergetts. Myndigheten anser att den höga vaccinationsgraden väger upp detta.

Högst i Stockholm

I Region Stockholm är andelen smittade 167 per 100 000 invånare för vecka 33 och 34, och det är högst i landet.

– Det är lite dystert. Jag hoppas att de har politiskt mod nog att backa om det fortsätter att gå åt fel håll, säger Johan Styrud.