Omkring 400 000 personer i Region Stockholm ingår i fas 2 av coronavaccineringen. Då är det 65+ och vissa riskgrupper som ska få sina sprutor.

I mitten av mars skickas brev ut till dem med instruktioner hur det ska gå till. Det är vårdcentralerna som ska vaccinera 65-plussarna, berättar Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i regionen.

– De får själva boka tid på sin vårdcentral, digitalt eller per telefon, säger han.

Blir det inte svårt att få en tid för andra åkommor på vårdcentralen då?

– Vissa delar kan de behöva skjuta på. Men vårdcentralerna hanterar vaccineringen för säsongsinfluensan varje höst, så de är vana, även om det här är ett större uppdrag.

Blev änkling

En av alla som går och längtar efter den där första sprutan är Högdalenbon Robert Tegge, 89. Hans fru avled i mars, dock inte av covid-19, så pandemin har varit en ensam tid. Då är det bra att ha något för händer.

– Det är nu 10–12 år sen jag började sticka. Då för att få bukt med smärta i axlar och nacke, och nu är det en trevlig sysselsättning, säger han.

Grönt och vitt populärt

Omkring 600 vantar och sockar har det blivit. Många i Hammarby- och AIK-färger. Där är efterfrågan störst. Nu ska han bli farfars far, och stickar smått smått.

En gång i veckan går Robert Tegge och handlar och ibland hälsar dottern på.

– Helgerna är värst, då ringer ingen, berättar han.

Nu har han fått en telefonvän via väntjänsten, och snart ska de också träffas, utomhus.

Enligt vaccinsamordnaren Magnus Thyberg är det många som har anmält intresse för att hjälpa till nu när massvaccineringen närmar sig, sjuksköterskor som gått i pension bland andra.

– Det är inte vårdcentralernas kapacitet som stoppar upp nu, utan bristen på vaccin, säger han.

Fler som vaccinerar

När det framemot sommaren är dags för resten av befolkningen räcker inte vårdcentralerna till. Men det finns 400 vårdgivare i regionen som kan anlitas, och vaccineringen kommer att ske i fler lokaler runt om i länet.

I lokalfrågan samarbetar regionen med kommunerna som redan i dag upplåter till exempel idrottshallar och stadshus för vaccinering av vårdpersonal.

Åland nästa

När vaccineringen nu närmar sig är Robert Tegge lite orolig. Han är rädd för att hans allergi- och lungproblem ska göra att han inte tål vaccinet.

Vad vill du göra när pandemin är över?

– Jag längtar efter en Ålandsresa och få dansa litegrann. Men då behöver man ju en kvinnlig partner att dansa med. Och så vill jag börja spela bridge igen.