RIVS. Nu kommer Oscar Engelbert och Oscar Properties med nya besked för Primusområdet. Uppe till vänster syns tidigare visionsskisser från bostadsplanerna. Foto: Stockholms stad/Oscar Properties/Per Brandt/Karin Nilsson

VÄNDNINGEN: Omtvistade bostäder ska byggas på Lilla Essingen

Fastighetsutvecklaren Oscar Properties ger nya besked om sina planer för Primusområdet på Lilla Essingen.

  • Publicerad 12:18, 4 maj 2021

Vad ska det bli av de cirka 600 planerade bostäderna – i stället för dagens kontorskomplex – vid Primusområdet på Lilla Essingen?

Det har varit frågan sedan Oscar Properties gjorde en kovändning och fick tillfälligt bygglov för skola och äldreboende.

Chock över Oscar properties nya besked

Beskedet tog exploateringskontoret på sängen och riskerade att kantra hela bostadsprojektet i området enligt staden. De hotade även bolaget med vite på 50 miljoner kronor för utebliven rivning, något de fick uppskov med till 29 juni i år.

Men. I dag kom den omskrivna fastighetsutvecklaren, som äger 30 procent av projektet där Starwood äger resterande del, med nya besked.

Ett år senare – otryggt ödehus i stället för lyxlägenheter

Det ska byggas bostäder i Primusområdet.

"Pga det ändrade marknadsläget för bostäder och den starka efterfrågan har vi gått tillbaka till ursprungsidén med att bygga bostäder. Så ingen skola." skriver vd:n Oscar Engelbert i ett mail till Mitt i Kungsholmen.

Färre bostäder

Han uppger att planerna på ett äldreboende i området kvarstår, vilket kommer att påverka antal bostäder för deras del av projektet. Däremot finns inget äldreboende med enligt detaljplanen.

Hur många bostäder det blir kan Oscar Engelbert inte ange i dagsläget.

"Det vet man först när man har ritat klart allt och bygglov är inlämnat. Men det är klart att det blir färre bostäder i och med att äldreboende kommer in.”

Invändigt har rivningen pågått ett bra tag men nu är även den yttre rivningen igång, meddelar Engelbert. Allt ska rivas inom stadens tidsram.

"Vi kommer att klara rivningen med god marginal och slippa vite.”

När kommer själva bostadsbygget att starta?

"Kan inte ge dig en tidsplan för när bostäderna kommer påbörjas men rivningen har nu påbörjats."

Originalplan. Hus 1 är Svenska bostäder. 5, 12, 13, 14 är Wästbygg. Resterande är Oscar properties/Starwood. Foto: Sweco/Stockholm stad

Byggplanerna i området

Ursprungsförslaget: 600 nya bostäder, varav cirka 210 bostäder på stadens mark, lokaler, förskola och nytt bad. Förutom Oscar Properties har Wästbygg (ca 100 bostäder) och Svenska Bostäder (ca 120 hyresrätter) markanvisningar i området.

Dessutom en ny förskola, lokaler i bottenplan och nytt promenadstråk runt vattnet.

Även ny badstrand, lekplats, utegym, fler flytbryggor och nytt klubbhus för Lilla Essinge båtklubb ingår i detaljplanen.

Före detta Primushamnen fylls igen för att ge plats för bostäder och ny parkmark.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre