Förra året ville Järfälla kommun tvinga bostadsrättsföreningen i Stäket att sanera baksidan på deras carport. 2019 klottrade nämligen någon ner hela baksidan och klottret har sedan dess kunnat bevittnas av bilisterna från E18 och Stäketleden.

Föreningen överklagade beslutet till länsstyrelsen – och fick rätt. Länsstyrelsen menade att det inte går att tolka plan- och bygglagen på ett sådant sätt som kommunen gjorde.

Men kommunen överklagade till mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt – och fick rätt.

– Det blev en chock att tingsrätten gick helt på kommunens skrivelser, säger Sara Törnstrand, bostadsrättsföreningens ordförande.

Kommer ni överklaga?

– Vi kommer absolut överklaga.

Föreningen vill inte sanera klottret eftersom det kostar upp emot en kvarts miljon kronor.

Det riskerar också att bli en återkommande kostnad om fasaden klottras ner gång på gång.

Så säger rätten

Mark- och miljödomstolen skriver nu i sin dom att ett byggnadsverk som har blivit förvanskat genom klotter inte är i vårdat skick eller har underhållits så utseendet bibehållits. De skriver också att klottret strider mot kommunens detaljplan där det framgår att fasader mot E18 ska ägnas särskilt stor omsorg.

De upphäver däremot kommunens beslut om vitet på 40 000 kronor.

Länsstyrelsen menade tidigare att rättsläget var osäkert och att klottret inte medför en försämring av byggnadens egenskaper eller funktioner och att förändringen inte var kopplat till bristande underhåll.

Fasaden är byggt på ett sådant sätt att klottret är förknippat med en stor kostnad att sanera. Att måla om skulle strida mot bygglovet.

Fasaden är byggt på ett sådant sätt att klottret är förknippat med en stor kostnad att sanera. Att måla om skulle strida mot bygglovet.

Erik Lejdelin

Finns ingen praxis

Sara Törnstrand har tidigare pekat på att exempelvis Stockholms stad inte tvingar privata fastighetsägare att sanera bort klotter. Enligt representanter från Stockholm stad som Mitt i pratat med finns det ingen möjlighet att göra det.

– Det finns ju ingen praxis kring detta och nu måste vi överklaga för att få en vägledande dom, säger Sara Törnstrand.

Och Sara Törnstrand har stora förhoppningar på att högre Mark- och miljööverdomstolen går på deras linje.

– Jag gissar på att de går på vår linje. Skulle de gå på kommunens linje så får det stora konsekvenser för hela landet. Då kommer det finnas en praxis som innebär att kommuner får tvinga privata fastighetsägare att sanera bort klotter.