Det var tursamma omständigheter som ledde polisen dit.

Den första var ett tips från en person som en natt i mars såg två bilar vid McDonalds i Älvsjö. Den ena föraren tog upp ett automatvapen ur en väska och visade det för den andra. I en annan väska fanns vad tipsaren misstänkte var större mängder narkotika.

Den andra föraren tog emot väskorna och körde iväg men tipsaren hann uppfatta en del av registreringsskylten och larmade polisen. 

Några veckor senare körde den polis som tagit emot tipset genom Vallentuna och stötte då på bilen av en slump.

Ägaren visade sig ha en son i 30-årsåldern i Vallentuna. Ålder och signalement stämde med den som setts ta emot väskorna i Älvsjö.

Eftersom polisen vet att kriminella ofta använder anhörigas bilar för att inte dra till sig misstankar fattades ett snabbt beslut om husrannsakan.

Samma natt gjorde den regionala insatsstyrkan tillslag i Vallentunabons lägenhet, där barnens rum förvandlats till knarklager.

Stora mängder marijuana låg utspridda över en våningssäng och i säckar på golvet. Fler säckar hittades i hallen.

Ett hundratal vakuumpackade plastpåsar på 600 eller 320 gram vars innehåll totalt vägde 51,4 kilo och av polisen bedöms vara värt 6,6 miljoner på gatan.

Mannen var inte känd av polisen sedan tidigare. Han hade haft jobb med normala inkomster men blivit av med det. Nu hade han skulder på två miljoner hos kronofogden.

Han svarade först ”inga kommentarer” på alla frågor om hur narkotikan hamnat i hans hem och nekade till att ha begått brott. Han trodde inte att barnen varit i lägenheten när den fanns där.

I ett senare förhör svarade han jakande när förhörsledaren frågade om det var någon annan som fått honom att förvara narkotikan i hans lägenhet. Han uppgav också att narkotikan tillhörde någon annan som bett att mot betalning få förvara den i hans lägenhet.

Det höll han fast vid under rättegången, då han sa att han lånat ut lägenheten till en bekants kompis under en barnfri vecka, men inte kunde berätta vem det var av rädsla att bli skjuten. Han hävdade att han inte visste om att knarket fanns i lägenheten.

Lägenheten är liten. En av de poliser som var med vid tillslaget vittnade om att lukten av marijuana kändes redan i trapphuset, att narkotikan låg helt öppet och att mannen var helt ensam i lägenheten när de kom. Därför fann domstolen det "ytterst osannolikt" att han aldrig skulle ha lagt märke till knarket och att någon annan lagt dit det utan att han märkt det.

I måndags föll domen på fem års fängelse. Domen kan överklagas.

Mitt i har sökt mannens advokat Anna Christensson.