Österåker

”Om vi inte hade vädersäkrat elnätet genom att gräva ner kablar eller isolera luftledningar hade vi haft många fler avbrott”, skriver Lena Berglund, regionchef för Eon nord.

Som Mitt i tidigare rapporterat har bolaget i år satsat 26 miljoner kronor för att rusta elnätet i Österåker och göra det mindre väderkänsligt. Förra året la man dessutom ut två nya sjökablar för att säkra elleveranserna till Ljusterö.

Trots det drabbades nästan 700 hushåll hushåll i områdena Flaxenvik, Solberga, Åkersberga och Östra Ryda av elavbrott när det första stora snöovädret i drog fram i Roslagen runt 20-22 november.

Ansvarig. Lena Berglund, är regionchef på Eon. (arkivbild)

Ansvarig. Lena Berglund, är regionchef på Eon. (arkivbild)

Stefan K‰llstigen

Avbrottet startade mitt i natten, 01.20, måndagen 21/11 och var enligt Eon helt avhjälpt under förmiddagen samma dag.

Men enligt bolaget hade betydligt fler sannolikt drabbats om man inte vädersäkrat elnätet. Dessutom har Eon börjat använda drönare för att lättare inspektera och hitta fel och minska behovet av helikoptrar.

https://www.mitti.se/nyheter/80-ton-kabel-sakrar-elen-till-ljustero-6.27.13109.0bbf1e5b01

Genom att gräva ner fler ledningar förhindras förhållandevis enkla avbrott ”orsakade av grenar eller till och med bara kvistar som på grund av snö eller vind, nuddat en oisolerad elledning” skriver Lena Berglund.

”Felsökning och reparation hade även tagit väldigt mycket längre tid” menar hon.

Den som trots allt drabbas av elavbrott, ser träd mot ledningar eller upptäcker skadad utrustning uppmanas att rapportera in det via Eons webbsida.