– Det är en superviktig insats och ett stort projekt, säger Lena Berglund, regionchef på energibolaget Eon.

– Nu jobbar vi för att bli klara innan vintern.

På håll ute i Furusundsleden rör sig 86 meter långa fartyget C/S Pleijel långsamt samtidigt som en stor Finlandsbåt passerar. Det är morgon och kabelutläggningsfartyget från Kalmar är i full gång med att lägga ut den fyra kilometer långa sjökabeln.

I själva verket handlar det om två nya sjökablar som läggs ut en i taget för att ersätta den gamla från fastlandet. Det ska ge både säkrare elförsörjning och större kapacitet på Ljusterö och omkringliggande öar.

Var och en väger kablarna 40 ton.

– Det är därför vi tar den stora båten, förklarar Hans -Olof Jonsson, projektbeställare på Eon.Samtidigt har Eon även lagt en kortare sjökabel i Marumsfjärden på Ljusterö. 

Lena Berglund berättar att planeringen pågått i flera år i och med att det började bli dags att ersätta den gamla sjökabeln. Att man fördubblar kapaciteten beror till stor del på att antalet hushåll på Ljusterö och kringliggande öar ökar och att hushållen använder allt mer el.

– Vi ser ju att allt fler flyttar ut och det ställer krav på elleveranser, säger hon.Kablarna ska även bidra till att trygga elförsörjningen på fastlandet.

– Blir det avbrott så påverkar det ju även där, förklarar Lena Berglund.

Flera entreprenörer är inblandade i arbetet, förutom Baltic Offshore som rattar fartyget C/S Pleijel: företagen ATS, Peab Marine och Styrud, var och en med sin specialité.

Kommer Ljusteröborna märka någon skillnad när allt är klart?

– 42 hushåll kommer få ett strömavbrott några timmar nästa vecka (Läs: vecka 41) när vi kopplar in, men de är redan aviserade.

– Men sedan tror jag man kommer att märka att det blir färre strömavbrott i framtiden.Helt klara och spänningssatta beräknas de nya kablarna vara i början av november.