För några veckor sedan gick Region Stockholm ut med nyheten om en covid-bonus till sin personal på äldreboenden och i hemtjänsten.

Medarbetarna belönas med upp till 10 000 kronor i bonus för "extra ordinära insatser under pandemin 2021".

Så borde Solna också göra, anser Vänsterpartiet. Särskilt då omvårdnadsnämnden gick rejält med plus i fjol, 72 miljoner kronor blev över.

– De senaste två åren har varit tuffa för alla, men särskilt för dem som har hand om våra äldre och sjuka. Nu har dessutom de blågrönas kollegor i regionen beslutat om en bonus så det borde gå att få till lokalt också, säger Kerstin Scheutz (V).

Hur bonusen skulle kunna fördelas vill Vänsterpartiet att förvaltningen ser över. Men eftersom så stor del av den kommunala äldreomsorgen består av timanställda bör dessa kvalificera sig för bonus, anser de.

Ska utredas

Huruvida en covid-bonus är aktuell eller ens en bra idé är för tidigt att säga, säger nämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD).

– Vi har precis tagit emot initiativet. Nu får förvaltningen titta på möjligheten och avgränsningar.

Nämndens överskott förklaras med ett minskat behov av platser på äldreboendena, runt 70 står tomma.

– Vi trodde att efterfrågan skulle öka under andra halvåret av 2021 men så blev det inte, en del som skulle ha sökt har också gått bort. Antalet platser är svårt att prognostisera för, säger Samuel Klippfalk.