Han känner sig fram med käppen längs trottoarkanten, rundar hörnet ut på Bondegatan och stannar.

Vid busshållplatsen sitter en lapp. "Stoppa indragningen av busslinje 66 från Barnängen!". När Lars G Andersson hör det slår han ut med handen.

– Ja det skriver jag under på! Jag är heligt arg och förbannad! Här löser man ett problem med att skapa ett nytt problem, säger Lars G Andersson.

Sofia blev Söders skuggsida

När SL plötsligt drog in busslinje 76 från Södermalm, för att sedan återinföra den lika plötsligt, flyttade man 66:ans hållplatser från östra Södermalm till Norra Hammarbyhamnen på andra sidan Vita bergen.

Samtidigt togs 2:ans hållplatser vid Medborgarplatsen och Nytorgsgatan bort.

Boende i Sofia och Barnängen blev av med direktförbindelserna till både Medborgarplatsen och Södra station. De startade ett upprop för att bevara linje 66.

– Det bor många äldre personer här i kvarteren, och de vill ju alla till Medborgarplatsen där det finns badhus, bibliotek, stora mataffärer, snabbamatsrestauranger och allting. Jag talar ju inte bara i egen sak här, det är många som använder 66:an, säger Lars G Andersson.

Trafikmässigt blockerad

Han är helt blind sedan i tio år på grund av en ärftlig åkomma, och det är svårt för honom att göra flera byten i kollektivtrafiken och röra sig på okända platser. Men han åker både buss, tunnelbana och pendeltåg.

Innan coronaviruset bröt ut åkte Lars G Andersson till Medborgarplatsen minst tre dagar i veckan, och två till föreningen Viljan vid Rosenlund för att fika och gå på evenemang.

– Jag försöker klara mig själv så mycket jag kan. Allt det där blir ju i princip omöjligt för mig nu. Trafikmässigt är jag blockerad.

En vecka senare nås Mitt i av uppgifterom att 76:an och 66:an kan komma att återgå till sina normala linjer i december. Något SL inte velat kommentera.

Lars G Andersson svarar uppgivet.

– Det är väl bra, men då undrar man ju vad det är för nycker att göra så här, att ställa till det för folk? Flera jag pratat med har blivit ställda, och man undrar ju varför de inte bara hade kunnat ha det kvar från början? Just att de inte förvarnade, det är det som är så irriterande. Då hade jag ju fått räkna ut det här i förväg och mentalt acceptera det.

Hur ska du göra fram till dess?

– Jag har räknat ut ett sätt för att ta mig till Medborgarplatsen nu som gör att jag bara behöver ta tre bussar. Sedan blir det ju likadant på hemvägen. Jag ska ju försöka klara mig själv.