– Jag var själv ingen fotbollskille när jag var liten. Jag spelade fotboll ändå, för det sociala, men hade det funnits en robotklubb så hade jag absolut varit med, säger SRC:s grundare Henrik Sjödin.

Han drog i gång klubben för att fler skulle få möjlighet att upptäcka innovativonstävlingen First Lego League.

Målet är att barnen ska ha kul, träffa nya kompisar och få pröva på att uppfinna, konstruera och programmera.

– Jag är gammal lärare och har jobbat med programmering och med Lego-material. Nu ville jag att fler barn ska få chansen, säger Henrik Sjödin.

– Det behövs en mångfald av föreningar, oftast är det mycket fokus på idrott, säger Henriks fru Lotta Sjödin som är ordförande i SRC.

Stort intresse

Det visade sig att intresset var stort så man startade fyra grupper höstterminen 2020. Lokalen Makerzone i The Factory var perfekt, men snart fick man nöja sig med två kvällar för de fyra grupperna.

– De sa att fritids skulle in och ha två kvällar, så vi fick tränga ihop oss. Det blev meckigt, men vi löste det, säger Henrik.

Men värre skulle det bli. När kommunen flyttade tillbaka till Turebergshuset i januari i år kunde SRC inte längre vara kvar i Makerzone.

Under våren har klubben hållit till i Upplands Väsby, som har en liknande lokal med namnet Makerspace. Men målet har alltid varit att återvända till Sollentuna, där 80 procent av medlemmarna bor.

Ett tag såg ut att lösa sig med Makerzone i Turebergshuset, men i april kom beskedet att klubben måste betala en Securitasvakt för att kunna nyttja lokalen kvällstid.

– Det skulle innebära tre gånger så höga terminsavgifter. Det går inte. Klubben ska vara öppen och tillgänglig för alla, säger Henrik.

I det läget informerades barn och föräldrar om att SRC läggs ner. Många blev ledsna och flera föräldrar kontaktade både Mitt i och kommunpolitiker.

– Politikerna säger till oss att föreningen är jättebra. Men vi måste få hjälp med en lokal, säger Henrik.

Kommunen jobbar på en lösning

Hoppet står nu till att kultur- och fritidsnämnden ska kunna lösa situationen.

– Ja, det är en viktig förening för unga, och vi har sagt att vi jobbar på en lösning – men om det blir i Makerzone eller i en annan lokal vet vi inte, säger nämndens ordförande Thomas Nyman (KD).

Henrik är tveksam till att det ska hinna ordna sig i tid. Lotta är mer optimistisk.

– Vi når barn som sällan hittar andra föreningar. Hos oss får de programmera och samarbeta, sätta upp mål och jobba för att klara deadline. Det borde vara attraktivt för kommunen, och nu verkar det finnas politisk vilja i alla fall, säger hon.