En katt, en kaffebryggare och ett anatomiskt hjärta är några av de färgglada motiv som täcker den tidigare grå gångtunneln med lite klotter här och var. Nu syns den hela vägen från fotbollsplanen.

– Folk har gått förbi och sagt att de blir glada av tunneln, det känns roligt att vi gör skillnad, säger Noor Azeez.

– Ja, vi har fått mycket positiv feedback. En man kom ner och berättade att han ser målningen från sitt fönster så det var lite kul, säger Sebastian Sundh.

Under tre veckor har Sebastian, Noor och andra sommarjobbare från stadsdelen målat gångtunneln och väggarna runt omkring. Den första veckan fick de göra digitala skisser, alla har utformat ett motiv var. Resten av tiden har de målat.

– Det är fint att se hur olika stil alla har och att allt ändå passade ihop i motivet, säger Noor.

– Det är fint att se hur olika stil alla har och att allt ändå passade ihop i motivet, säger Noor.

Maja Johansson

Otrygg plats

Cristina Blendea är projektledare och mediepedagog på Unga berättar, en verksamhet inom Kulturskolan Stockholm och hon var en av ledarna för projektet. Det var även hon som skapade ett sammanhängande verk av sommarjobbarnas motiv.

– Just den här tunneln har kommit upp som en otrygg plats i stadens undersökningar bland lokalbefolkningen. De gråa väggarna har även dragit till sig klotter så vi kände att det var en plats som behövde lite kärlek.

Unga berättar har jobbat med väggmålningar sedan 2015. Cristina Blendea menar att det inte bara ökar utbudet av kultur i utan även trygghet. Det ger även de feriearbetande ungdomarna en möjlighet att vara delaktiga i stadens utformning.

– De muralmålningar vi gjort tidigare år har fått fin respons och de har knappt målats över med graffiti. Vi har också tryckt på att ingen är klar förrän alla är klara, för att skapa ett fint samarbete.

Just nu är det bara ena sidan av tunneln som är målad men Sebastian och Noor tänker att den andra sidan kan målas av sommarjobbare nästa år.

Just nu är det bara ena sidan av tunneln som är målad men Sebastian och Noor tänker att den andra sidan kan målas av sommarjobbare nästa år.

Maja Johansson

Över förväntan

Noor och Sebastian berättar att alla mest satt tysta första veckan, som det kan vara när man blir inkastad i en grupp med folk man inte känner. Så fort de började måla ändrades det.

– Vi har haft jättekul och hjälpts åt mycket, om man snabbt blev klar med sitt eget motiv så hjälpte man de andra. Resultatet blev verkligen över förväntan och det är kul att se allas olika stilar, säger Noor.

– Jag trodde aldrig att det skulle kunna bli så fint när vi först såg väggen, jag trodde knappt det skulle gå, säger Sebastian.