Axel Göthberg, kandidat till kyrkofullmäktige. Foto: Anna Wilson

Unga sticker upp i kyrkovalet

I höst är det kyrkoval. I Lidingö församling ställer ett gäng unga politiker upp i valet till kyrkofullmäktige. – Jag kan inte bara sitta på läktaren och se på, säger Axel Göthberg, 21.

  • Publicerad 10:54, 11 jul 2021

Det är jättebra att unga engagerar sig.

När Axel Göthberg, 21 år konfirmerades 2014 hade han inte haft så mycket kontakt med Svenska kyrkan. Men när han jobbat som ledare i Lidingö församlings konfirmationsverksamhet föddes en vilja att påverka.

– Jag kan inte bara sitta på läktaren titta på. Jag vill engagera mig, säger han.

Fem kandidater

Nu är han en av fem kandidater till kyrkofullmäktige i Lidingö församling i nomineringsgruppen POSK, Politiskt obundna i Svenska kyrkan. Alla kandidater är unga, den yngsta är 18 år och den äldsta 22.

– Vi är framtiden och kommer in med ny energi. Vi försöker vara uppstickaren som kommer underifrån. Tillsammans har vi ett stort kontaktnät bland unga i församlingen. Vi hoppas att många av dem röstar på oss, säger Axel Göthberg.

POSK är en stor gruppering inom kyrkopolitiken på nationell nivå, på Lidingö är de nya. POSK vill att partipolitikens inflytande ska minska inom Svenska kyrkan, de vill förenkla valet och verka för att besluten i en församling sker demokratiskt och så nära medlemmarna det går.

Axel Göthberg vill framförallt att Lidingö församling satsar på barn och unga. Här finns ett stort ungdomsarbete. Runt 150 tonåringar konfirmerade sig förra året och av dem har närmare 40 fortsatt som konfirmationsledare.

– Det finns en enorm potential som vi vill ta vara på, säger Axel Göthberg.

Enligt siffror som Mitt i har tagit del av finns planer på att minska antalet platser till konfirmation från cirka 150 till runt 120. Inga beslut finns. Men att dra in på konfirmandplatser är fel, tycker Axel Göthberg.

– Trendmässigt har antalet som anmäler sig till konfirmation legat på en stadig hög nivå och ökat något för varje år, säger han.

Sedan 2019 är konfirmation i Lidingö församling avgiftsfri. Det har gjort att intresset för konfirmation har ökat i församlingen. Ingen av övriga kyrkopolitiker som Mitt i pratar med vill eller kan kommentera planerna på att dra ned på antalet platser.

Ett lugn i kyrkan

Axel Göthberg är ny i kyrkopolitiken men han är ingen nykomling i politiken. Han sitter i kommunfullmäktige för Kristdemokraterna.

Vad är det som är speciellt med kyrkan för dig?

– Den är gemenskap man får i kyrkan är svår att uppnå någon annanstans. Det är något annat jämfört med det stressade samhället och all hets över materiella saker, det finns ett lugn i kyrkan.

Solveig Fröberg (BA), Borgerligt alternativ, är kyrkorådet ordförande i Lidingö församling. Hon är 76 år och ställer upp till kyrkofullmäktige även i höst.

– Jag har mer att ge, säger hon.

Hon ser arbetet mellan de olika nomineringsgrupperna i församlingen som gott.

Hur ser du på att en ny ung generation är på väg in i kyrkopolitiken?

– Det är jättebra att unga engagerar sig, säger hon.

16-åringar får rösta i kyrkovalet

19 september är det val till kyrkofullmäktige i Svenska kyrkan. Lidingö församling har runt 29.000 medlemmar.

De medlemmar som fyllt 16 år är röstberättigade i kyrkovalet. Förra kyrkovalet 2017 var valdeltagandet i församlingen 23 procent.

Nomineringsgrupperna som ställer upp till Lidingö församling:

Arbetarpartiet Socialdemokraterna

Borgerligt Alternativ

Centerpartiet

Fria Liberaler i Svenska kyrkan, FISK

Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK (nya)

Sverigedemokraterna (nya)

Visa merVisa mindre