Komplett. Ulvsunda kvarn ska äntligen få tillbaka sin saknade vinge. I slutet av november kommer den stå som ny, i alla fall på utsidan. Foto: Mikael Andersson

Ulvsunda kvarn rustas med ny vinge och falu rödfärg

Många som har åkt förbi den åttakantiga kvarnen som står på Kvarnberget har märkt att den länge saknat en vinge. Men i slutet av året kommer byggnaden återigen stå komplett.

  • Publicerad 12:02, 2 okt 2020

Detalj. Dörren till kvarnen är gammal men välbevarad. Foto: Mikael Andersson

Ulvsunda kvarn stod ursprungligen på Kvarnbacken norr om Lillsjön, cirka tre kilometer nordväst om där den står idag, korsningen Kvarnbacksvägen/Ulvsundavägen. Det var ägaren till Bällsta gård som 1855 gav i uppdrag att bygga kvarnen. Omkring 1890 blåste en storm sönder vingarna, och år 1912 kom ytterligare en storm, så kraftig att hela kvarnbyggnaden knäcktes.

När Bromma flygplats byggdes på 30-talet var kvarnen tvungen att flytta cirka 100 meter. Idag är den sliten och behöver kärlek, på ena sidan har någon klottrat. För två år sedan omhändertogs en av vingarna som var trasig.

Men för några veckor sedan sattes en byggställning upp, för under hösten ska den renoveras utvändigt.

– Fasaden ska putsas och målas i klassisk falu rödfärg. Även den saknade vingen ska på plats igen, det är ju lite av en kvarns identitet, säger Niklas Loason, teknikförvaltare på fastighetskontoret som äger kvarnen.

Högt kulturhistoriskt värde

Eftersom Stadsmuseet har bedömt att kvarnen har "synnerligen högt kulturhistoriskt värde", har fastighetskontoret haft en dialog med antikvarier för att försäkra sig om att den får rätt kulör.

Niklas Loason beskriver Ulvsunda kvarn som Brommas landmärke, och en del av Brommas historia. Kvarnen är en så kallad holländare, vilket innebär att överdelen där vingarna sitter kan roteras beroende på hur vinden blåser.

– Den fanns här före vägarna som går framför kvarnen. Det är kul att olika tidsepoker möts, samma gäller i exempelvis Margaretelunds gård, där var det tidigare äppelodlingar, nu är det båtuppställningsplatser.

Positiv. Niklas Loason tycker det är kul att Brommaborna är engagerade i sin kvarn. Foto: Mikael Andersson

Bevarad. Även om kvarnen får sig ett lyft på utsidan står insidan kvar från en annan tidsepok. Foto: Mikael Andersson

Inuti kvarnen har tiden stått stilla. Det är mörkt, elen som tillfälligt ska dras hit för att kunna påbörja upprustningen har inte hunnit installeras.

På golvet ligger de stora stenar som användes för att mala mjölet när kvarnen var i bruk. En brant trappa leder till övervåningen. Här finns stora kuggar i trä som användes för att få överdelen av kvarnen att rotera. En plåtskyffel med ett långt träskaft och någon form av slev hänger i taket över några balkar.

Engagerar allmänheten

Även om utsidan ska få sig ett lyft, finns det i dagsläget inga planer på att göra något invärtes. Att öppna upp kvarnen för allmänheten med exempelvis en kaféverksamhet, något som diskuterats i den nyligen uppbyggda kvarnen i Vallentuna, kräver att man drar vatten dit, något som är svårt med tanke på det geografiska läget.

– Kvarnen är också en gammal byggnad och det handlar om säkerhetsaspekten, säger Niklas Loason.

Samtidigt säger han att det är flera Brommabor som har hört av sig och undrat vad som ska hända med kvarnen.

– Det är kul att kvarnen engagerar allmänheten och att de bryr sig om sitt närområde. Det är något som också staden måste bidra till, säger han.

Nu har snickeri- och målningsarbetet dragit igång, och planen är att kvarnen ska stå färdig sista veckan i november.

Ulvsunda kvarn

Byggdes 1855 på uppdrag av lantbrukaren Knut Bennet. Den ritades av hans 19-årige systerson. Knut Bennet var ägare av Bällsta gård, och hans initialer finns på kvarnens vindflöjel: "KB 1855".

Kvarnen malde åt de flesta gårdar i Bromma, men även bönder från Spånga, Ekerö och Färingshit kom hit för att mala.

Verksamheten lades ned 1905 och kvarnen förföll. Den reparerades på 1920-talet, och flyttade till nuvarande plats 1939 när Bromma flygplats etablerades.

Källa: Fastighetskontoret/Bromma hembygdsförening

Visa merVisa mindre